4 Mekanisme Pertahanan Diri Haiwan Yang Sempoi Tapi Pelik

Bukan manusia jer yang mampu mempertahankan diri tau, haiwan pun ada cara tersendiri diorang untuk mempertahankan diri mereka sendiri. Saksikanlah..

1. Timun Laut

Apabila merasa diancam, timun laut akan mengubah dirinya daripada keras menjadi lembut atau daripada lembut menjadi keras mengikut keadaan. Seperti echinoderms yang lain,timun laut mempunyai sejenis kolagen di kulitnya yang mampu mengeluarkan atau menyerap lebih banyak cairan yang secara efektif mengubah tubuhnya dari keadaan “cair” menjadi “padat”. Mereka mampu mengubah tubuh menjadi seperti bubur, kemudian menjadi potongan-potongan kecil dan menjadi gumpalan padat yang sangat keras. Selain sekadar membelah diri menjadi potongan-potongan yang merupakan bahagian dari tubuhnya ; timun laut ini juga mampu mengeluarkan cecair dari sestem pencernaan dari bahagian dalam tubuhnya dan ini merupakan racun bagi musuhnya.

 

2. Hagfish

Hagfish yang berasal dari Lautan Pasifik memiliki cara yang menjijikkan untuk mempertahankan dirinya. Apabila diserang, ikan ini mampu menyemburkan kotoran yang mampu mencekik dan menyesakkan nafas musuhnya. Hmmm..unik kan.?

3. Kuskus @ Skunk

Kuskus atau skunk mampu mengeluarkan bau dari bahagian ekornya dan sesiapa yang mencium baunya akan menjadi buta untuk sementara waktu.

4. Tupai @ Oppossum

Opossum ini berkebolehan untuk berpura-pura mati apabila didatangi musuhnya. Ia akan mengeluarkan sejenis cecair yang berbuih agar musuhnya menyangka ia mati keracunan dan akan membiarkannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.