Buat Duit Dengan Blog

Hari ni saya nak buat posting sikit tentang buat duit dengan blog sebagai entri khas bagi pertandingan SEO di blog 2dayblogger.com. Pertandingan SEO ini dianjurkan oleh pemilik blog tersebut iaitu Faisal. Jadi saya nak buat post sikit tentang buat duit dari blog ni.

Ada orang kata kita boleh buat duit dengan blog, ye memang betul boleh dapat duit dari blogging jika kena caranya. Tidak kisahlah samada duit tu banyak atau sikit tapi sebenarnya memang kita boleh dapat duit dari blog. Pertama sekali kita kena memiliki sebuah blog samada blog percuma atau blog yang dihostkan pada hosting berbayar dan domain yang berbayar.

Selepas itu, barulah kita mula buat posting tetapi posting ini mestilah berdasarkan niche2 yang tertentu. Niche tu adalah tema, konsep atau ciri-ciri posting dalam blog yang kita buat. Contohnya niche tentang sukan, kereta, pendidikan, santai dan sebagainya. Yang penting, kita buat blog berdasarkan apa yang kita suka dan inginkan. Jika kita nak buat blog tentang diri sendiri pun boleh.

Tentang blog ni, pendapatan yang diperolehi tak ada lah tinggi mana tetapi ada la jugak. Untuk dapat duit dari blog ni, kita boleh dapat dengan menyertai program pengiklanan seperti nuffnang, adverlets, innity dan banyak lagi.

Di sini saya nak bagi contoh tentang duit dari nuffnang. Saya paparkan sedikit screenshot pendapatan dari nuffnang. Boleh tengok di bawah ni:

Tak adalah banyak mana pun, tapi duit jugakkan. Hehe. Dari segi tips tu, kena tunggu post2 yang lain plak tetapi rasanya tips blogging ni banyak dah blogger2 lain kongsi. Cuma yang pentingnya adalah trafik, cara nak dapat trafik tu pula adalah dari promosi, blogwalking, pertandingan, iklan diblog lain, SEO dan banyak lagi cara.

Apapun, selamat berblogging k.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

11 thoughts on “Buat Duit Dengan Blog

  1. Assalam, saya berminat untuk mencuba bakat untuk menulis komedi sambilan…Dari mana saya boleh tahu sumber ini..? :korek:

  2. sy tak pernah merasa duit dari blog…sebabnya blog pon cam terbiar, pendek kata tak fokus la..hehe. tapi saya percaya, blog memang bole buat duit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge