Selamat Menyambut Bulan Ramadhan

Kepada pembaca blog esempoi.com, admin ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al Mubarak. Marilah kita bersama2 menjalankan dan memperbanyakkan amalan ibadah dalam bulan yang mulia ini. Semoga banyak pahala dan keberkatan yang akan kita perolehi. Marilah kita juga bersedekah kepada mereka yang memerlukan untuk menyambut kedatangan bulan Ramadhan ini. Dalam… Read more

Aku Menyesal kahwin…………..

AKU MENYESAL KAWIN……………….. Ini cerita aku….. Aku baru je kawin, ngan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pon dia. Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, nyesal giler kawin.. Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol… Read more

Tambang haji kekal RM9,980

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, tambang untuk menunaikan haji tahun ini kekal pada kadar RM9,980 seorang bagi jemaah kali pertama. Walaupun kos seperti penginapan dan pengangkutan meningkat berbanding tahun lepas, kerajaan dan Lembaga Tabung Haji bersetuju untuk mengekalkan harga kadar tambang itu. Tahun lalu… Read more

Bilal, siak terima sagu hati RM500

Dilaporkan Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip) telah menyumbangkan saguhati RM500 seorang kepada 122 bilal dan 114 siak di daerah Temerloh, Pahang. Menurut Pengerusi Persatuan Pegawai-pegawai Masjid Kariah Temerloh (PPMKT), Syed Abu Bakar Syed Salim, dia harap pemberian sagu hati itu dapat mendorong pegawai masjid melaksanakan tugas…. Read more

Mashitah: Mualaf tidak wajib tukar kad pengenalan

Mengikut undang-undang Malaysia Mualaf (orang yang masuk Islam) tidak diwajibkan menukar kad pengenalan mereka. Maklumat itu seperti menukar nama kepada nama Islam  dan maklumat baru. Bagimanapun orang Mualaf ini akan diberikan kad akuan masuk Islam sebagai dokumen pengesahan status agamanya. “Mereka hanya dinasihat menukar status agama dan nama di Jabatan Pendaftaran… Read more

Pemuda Dan Syaitan

Seorang lelaki muda bangun di awal pagi untuk solat subuh di masjid.Dia berpakaian,berwudu’ dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan lelaki itu jatuh dan pakaiannya kotor.Dia bangkit,membersihkan bajunya dan pulang ke rumah.Di rumah,dia berganti baju,berwudu’ lalu berjalan menuju masjid. Dalam perjalanan ke masjid,dia terjatuh lagi di tempat yang sama!Dia sekali… Read more

Harga Nilai Seorang Manusia.

Suatu hari seorang penceramah terkenal membuka seminarnya dengan cara yang unik.Sambil memegang wang RM100,dia bertanya kepada para hadirin, “Siapa yang nak duit ini?” Kelihatan ramai penonton angkat tangan menunjukkan ramai yang minat terhadap wang RM100 itu. “Saya akan berikan ini kepada salah seorang dari anda,tapi sebelum itu perkenankanlah saya buat… Read more

Berjalan kaki 5,7000km Untuk Tunaikan Haji.

Seorang lelaki Islam Bosnia hanya berjalan kaki untuk menunaikan ibadah haji di Mekah pada tahun lalu memberitahu agensi berita AFP bahawa dia tiba di kota suci tersebut selepas merentasi tujuh buah negara termasuk Syria. “Saya tiba di Mekah pada Sabtu lalu.Saya tidak letih,ini merupakan hari paling bahagia dalam hidup saya,”… Read more