Petua Hilangkan Batuk

1.Rendamkan sedikit kerak nasi dalam air suam.Apabila telah kembang minum airnya pada setiap pagi. 2.Rebus beberapa biji buah pisang masak.Setelah lembik campurkan santan secukupnya serta sedikit garam dan perasa vanila.Setelah 20 minit,makanlah makanan tadi dengan mencampurkan sedikit gula. 3.Tumbuk segenggam daun pegaga hingga lumat dan tapis untuk mendapatkan airnya yang… Read more

Sabun Vitamin A, C & E

Salam, Nak Share Sikit Kat Korang Semua.. Ini Ada Satu Produk Sabun Bervitamin A,C & E Yang Sesuai Untuk Cantikkan Kulit Badan Dan Juga Muka. Sabun ni sememangnya terbaik!! Tak payah lagi nak cucuk2 vitamin C atau pun Botox untuk dapatkan kulit yang sekata, halus, mulus, cerah, gebu dan awet… Read more

AYAMAS Nafi Guna Antibiotik Chloramphenicol

Ayamas Food Corporation Sdn Bhd(Ayamas) telah menafikan dakwaan yang menyatakan syarikat itu menggunakan antibiotik yang diharamkan pihak berkuasa dalam produk ayam keluaran syarikat tersebut seperti yang didakwa sebelum ini. Menurut Pengurus Besar Kumpulan Komunikasi Korporat Ayamas,Rosniza Baharum pihaknya sangat terkejut mendengar larangan import produk ayam keluaran Ayamas ke Sarawak oleh… Read more

Masalah Ketumbit-Adakah Sebab Mengintai??

Orang-orang tua dahulu sering berkata,”jangan mengintai orang lain,nanti tumbuh ketumbit tu kat mata.” Betul atau tidak perkara ini??? Ketumbit atau nama lainnya [email protected] selalunya tumbuh dan naik di kawasan sekitar mata.Ia bercirikan kesakitan,eritema(kemerahan kulit yang disebabkan oleh dilatasi kapilari darah),dan berada setempat(tidak merebak). Hardeolum luar ialah jangkitan atau infeksi setempat… Read more

Khasiat Dan Kebaikan Saffron.

Apa itu Safron?Mungkin ramai di kalangan kita tidak tahu apa itu safron.Safron atau nama lainnya ialah zafaran atau koma-koma merupakan tumbuhan herba yang sangat terkenal dan mahal.Safron ini diambil daripada bunga saffron crocus,sejenis bunga yang cantik dan berwarna ungu.Sehektar tanah hanya mampu menghasilkan lima hingga tujuh kilogram safron kering.Menarik bukan??Oleh… Read more

Cara Melindungi Ingatan.

1.Mengambil makanan berkarbohidrat untuk sarapan Meninggalkan pengambilan karbohidrat boleh merosakkan ingatan.Kajian oleh Tuft University mendapati golongan berumur yang meninggalkan pengambilan karbohidrat dalam diet mereka melakukan ujian berdasarkan ingatan lebih teruk daripada yang mengambil karbohidrat.Hal ini kerana ingatan sel otak memerlukan karbohidrat yang seterusnya ditukarkan menjadi glukosa.Ambil bijiran atau makan yang… Read more

Minuman Bergula Risiko Penyakit Gout Bagi Wanita.

Semua orang sedia maklum jika gula diambil secara berlebihan akan mengakibatkan banyak penyakit terutamanya kencing manis.Tetapi kali ini saya membawakan info yang berlainan daripada yang sebelum ini.Meminum minuman yang tinggi fruktos seperti soda dan jus oren berasosiasi dengan meningkatnya risiko gaut kepada wanita berdasarkan kajian oleh penyelidik Harvard School public… Read more

Simptom-simptom Stres.

Dengan gaya hidup zaman ini,masyarakat kita terdedah dengan pelbagai masalah termasuklah masalah kerja,kalau bagi yang masih belajar,terbeban dengan assigment dan masalah-masalah yang lain.Kita akan berada dalam keadaan stres dimana stress dapat dikenal pasti dengan beberapa simptom ini. Dengan mengenali simptom-simptom tekanan atau stres ini,kita mungkin dapat mengubati atau mengatasi masalah… Read more

Kopi Membantu Menyembuhkan Penyakit Alzheimer.

Kajian baru-baru ini mendapati bahawa kopi dapat membantu otak menangkis penyakit Alzheimer,berdasarkan kajian ke atas tikus eksperimen.Penyelidik mempercayai terdapat sesuatu(yang masih tidak dapat dikenalpasti) di dalam kopi yang telah bertindak balas dengan kafein dan melonjakkan tahap faktor tumbesaran yang dipanggil granulocyte colony stimulating factor(GCSF).GCSF ini melawan penyakit Azheimer dalam tikus… Read more

20 Panduan Pemakanan Bagi Penghidap Diabetes(Kencing Manis).

Mungkin ramai diantara penghidap Diabetes tertanya-tanya adakah mereka boleh makan makanan itu?makanan ini?Dan mungkin ada yang takut untuk memakan sesuatu.Jadi disini terdapat beberapa panduan pemakanan yang boleh diamalkan oleh penghidap diabetes.Pada hakikatnya,penghidap Diabetes boleh makan seperti mereka yang normal.Namun, harus diingati bahawa penghidap Diabetes harus mengawal berat dan kadar gula… Read more