Saksi Pembunuhan

Seorang suami telah dihadapkan ke mahkamah atas kesalahan membunuh isterinya dgn kejam di depan jiran sebelah rumah nya.. Jirannya adalah saksi kejadian itu dan telah dipanggil ke mahkamah…sesampai saja di mahkamah, saksi tersebut kelihatan tegang dan nampak marah dengan si suami pembunuh tue… Hakim: Encik *tut*(suami), boleh awak ceritakan macam… Read more

Lawak Polis dan Pemandu Antarabangsa

Kisah ini terjadi pada tahun 1990 semasa aku dan seorang rakan hendak mencari kedai spare-part motor. Aku yang pada masa itu memiliki lesen ‘L’ dengan penuh bangga lagi confident membawa motor kapcai ayahku untuk mencari kedai spare-part motor tanpa perancangan ke arah mana kami harus cari kedai tersebut . Di… Read more

Puisi Suami Yg Minta Izin Nak Kahwin Lagi Satu..

***Puisi Sang Suami*** Isteriku yang kucintai., jika kau bumiku., akulah mataharmui.. kan ku sinarimu kerana engkau mengharapkan sinaran dariku.. Ingatlah bahtera yg kita kayuh syg., begitu penuh dgn riak gelombang.. Aku pasti akan tetap menyinari bumimu itu., hingga kadang-kadang bumi terasa akan silauan cahayaku.. Lantas aku ingat satu hal bahawa… Read more

Ambulans Zaman Batu

Haa..kengkorang tengok la..nie lah ambulans yang digunakan oleh masyarakat di Afrika. Mereka menggunakan kereta lembu sebagai ambulans dan ia digunakan untuk menghantar pesakit ke hospital. Entah bagaimana agaknya kalau seorang wanita yang nak terberanak dihantar menggunakan kereta lembu ambulans nie yikk..?? Silap-silap, apabila dah sampai hospital, anak nya dah terkeluar… Read more

Cita-Cita Seorang Budak Kecik..

Seorang guru tadika sedang memupuk rasa percaya diri kepada pelajarnya-pelajarnya. Guru tersebut meminta mereka untuk memperkenalkan diri sekaligus memberitahu tentang cita-cita mereka.. Abu berdiri dan berkata, “Nama saya Mat Angan bin Jenin. Bila besar nanti saya ingin jadi juruterbang, jadi bolehlah saya pergi ke Australia, Eropah, Iraq, Itali, Paris dan… Read more

Anak Kembar Ku..

Empat orang bakal ayah sedang menunggu kelahiran bayi mereka diruang rehat sebuah hospital. Kegelisahan jelas diriak muka mereka… Seorang jururawat keluar dari bilik pembedahan lalu berkata kepada lelaki yang pertama, “Tahniah! Isteri Tuan selamat melahirkan anak kembar dua.” “Kembar dua! Kebetulan pula, saya bekerja di menara berkembar Petronas,” kata lelaki… Read more

Lawak Kad Raya

Pada suatu hari yang ceria, Meenachi sedang bersembang dengan kawan baiknya, Minah.. Meenachi: Aiyooooyooo Minah Minah..,awak dapat tak kad raya yang saya kirim bulan lepas.? Minah: Awak ada hantar ke Meena? Saya tak dapat la.. Meenachi: Ish ish ish, camne boleh tak dapat ek? Minah: Awak ada letak setem ke… Read more