Taj Mahal Mulai Senget!

Salah satu daripada tujuh keajaiban dunia,Bangunan Taj Mahal dilaporkan telah senget.Ia juga adalah salah satu dari tapak warisan sedunia yang diiktiraf UNESCO.Keadaan ini dikatakan berpunca daripada Sungai Yamuna yang kekeringan air. Ini sekaligus menjejaskan air bawah tanah dan memberi kesan kepada struktur menara berkenaan.Asas binaannya bergantung atas andas kayu jati… Read more

Jom Main Labyrinths..!

Hmmm..korang tau tak apa itu permainan labyrinths & mazes? Tak tau? Untuk pengetahuan korang, permainan labyrinths ini adalah permainan teka-teki berkonsepkan alam semulajadi. Masa kecik-kecik dulu, pernah tak korang main permainan melukis dan mencari jalan keluar untuk anak ayam yang tersesat dan nak pulang ke rebannya tu?? Tak tau lagi..ha..korang… Read more

Millennium Park Chicago

Dibuka pada tahun 2004 selepas banyak kali ditangguhkan disebabkan kekurangan budject. Millennium Park ni projek terbesar di Chicago dengan kos $480 million dan lanskap arkiteknya ialah Kathryn Gustafson. Ape yang ade kat park ni? Tengok gambar >>>

LILYPAD: Bandar Terapung

Lilypad direka oleh Vincent Callebaut, yang berkonsepkan bandar terapung. Designnya betul-betul gempak…Tengok 4 lagi gambar

Masjid Besi- Landmark Baru di Putrajaya

Aku ingat lagi waktu tu aku datang ke putrajaya ( setahun lepas) lawatan Part 4 untuk subjek construction, tiba-tiba aku nampak bangunan ni, aku tertanya-tanya, Ape tu? Masjid ke? Takkan la Putrajaya nak buat dua masjid kot…… Sekarang aku baru tahu ia memang masjid…er, 2 buah masjid di Putrajaya? ermm..maknanya… Read more

Bandar Terapung di Dubai

Dubai adalah ibu negara yang melambangkan kekayaan orang Islam yang memang sudah terkenal dikagumi diseluruh dunia. Kelainan bangunan yang direka di Dubai memang berbeza dari tempat-tempat lain di dunia. Kini ia cuba membina sebuar bandar terapung yang ada gaya – gaya stadium pulak..

Kalaulah Sungai di Malaysia macam di Korea

Korang tau tak, Cheonggyecheon River dahulu merupakan sebatang jalan raya yang sibuk dan sesak. Bukan itu sahaja, ia mengundang kepada masalah banjir dan juga alam sekitar. Landscape architect kat sana berjaya selesaikan masalah ni dengan membina sebatang sungai…huh, sungai? yup, sungai.. sistem ni lebih kurang macam sistem pengaliran/ saliran ataupun… Read more