Design Bilik Mandi Yang Glamour dan Mewah

Selama nie korang dihidangkan dengan koleksi design ruangan rumah je kan? Tapi pernah tak korang terfikir yang bilik mandi juga mempunyai peranan penting dalam kehidupan seharian kita? Yelah..kalau bilik mandi tak cantik, tak glamour dan tak berwarna warni, korang ada feel ke nak mandi dan melepas lama-lama dalam bilik mandi?… Read more

Lukisan 3D Di Dinding Rumah

Hmmm…pernah tak korang tengok lukisan ala 3d di tepi-tepi jalan ataupun galeri lukisan? Sekarang, dah wujud satu fesyen baru dimana lukisan 3d nie dilukis di dinding rumah pulak bagi tujuan hiasan rumah. Tentu korang tertanya-tanyakan..cantik ke tak hasilnya nanti.. So..apa kata korang layan dulu gambar-gambar yang disediakan. Pastu kalau nak… Read more

Rekabentuk Apartment Dengan Dinding Bilik Boleh Gerak

Pernah tak jumpa bilik dalam apartment yang boleh berubah saiz atau luas? Ini saya nak tunjuk kat bawah, apartment yang mempunyai dinding boleh gerak atau alih supaya kita boleh modify luas dan saiz bilik. Sila tengok contoh, kreatif tak?: Cuba tengok dinding yang kat tengah tu, boleh digerak bila2 masa… Read more

Design Corak Lantai

Kalau korang pergi pasar raya, taman ataupun rumah makcik korang, macam-macam corak lantai korang dapat tengok, bentuk bunga la.. bentuk petak-petak, kayu dan macam-macam lagi. Korang jangan tak tahu corak lantai boleh beritahu kita tentang umur, jantina atupun personaliti pemilik. Ada yang unik, menarik tapi…ada jugak yang boring.

Karpet Berlumut

Pernah tak korang rasa memijak lumut? Rasa segar dan nyaman kan? Karpet berlumut direka bagi merasai kesegaran tersebut walaupun ketika berada di rumah.  Ia direka oleh Nguyen La Chanh sangat sesuai diletakkan dibilik air kerana persekitarannya yang lembab dan berair.

Restoran Konsep Hospital

Sebuah restoran berkonsepkan hospital dibuka kat Riga, Latvia dan dinamakan “Hospitalis“. Hiasan dalaman, pekerja termasuk servis dia semuanya menggunakan tema kedoktoran. Bayangkan la, korang nak makan pun rasa macam nak bedah orang. Korang jugak boleh pilih nak makan kat mana, contohnya kat bilik pembedahan ataupun bilik sakit jiwa.

Rumah Hijau daripada Lumut

Dinding guna cat? Ketinggalan betul la, sekarang orang guna lumut. Lebih jimat, lawa dan dapat udara segar sekali, tapi geli la sikit. Direka oleh 2 orang arkitek dari Mass Studies di sebuah rumah seorang fesyen designer Ann Demeulemeester’s store in Seoul, South Korea. Bangunan ni siap pada October 2007. Lumut… Read more

Bumbung Hijau -Design Unik Singapura

Bangunan bumbung hijau yang korang tengok ni merupakan sebuah bangunan untuk  School of Art, Design and Media di Nanyang Technological University, Singapore. Bangunan berbentuk organik dan bercirikan lanskap semulajadi. Struktur dan designnya simbolik kepada seni dan teknologi high-tech.