Basikal Daripada Kotak

Tahu tak, kecurian basikal berlaku setiap 71 saat di England. Jadi, bagi menyelesaikan masalah ni, seorang pelajar reka sebuah basikal yang murah supaya orang tak nak curi. Yela, besi kan mahal sekarang, pastu dia pakai kotak je.

Huh, kotak? Macam tak percaya je…

Seorang pelajar dari Sheffield Hallam University mencipta basikal ni. Kotak dah tentu tak mampu menambung berat badan aku ni, tapi dia guna kotak hexacomb yang kuat dan struktur yang lebih kukuh. Basikal ni juga kalis air. Tapi tak semua komponen basikal ni dibuat daripada kotak termasuklah macam tayar, rantai, dan brake.

Basikal daripada kotak ni tak laju sangat pun dan berharga $30 ( >RM90) dan orang yang lebih daripada 76 Kg tak boleh naik :jahat:

+ Cardboard bike aims to put brakes on thieves @ Sheffield Hallam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

30 thoughts on “Basikal Daripada Kotak

  1. Erm… basikal dari kotak???

    Walaupon die cakap kalis air, tapi skakat mane sangat nak lawan air omputeh dengan air malaysia.

    Sekalu hujan turun dengan lebat… toksah kate kotak, komuter pon bleh kemek…. muahaha…

    Mungkin sebab die dah varnish, pasai tuh die kate kalis air kot. Kalau utk monson di malaysia, memang laa tak sesuai. Pagi ni kite naik besikal tuh, berada pada paras pinggang seat-nya, balik umah karang… dah ade laa paras tayar…

    wakaka… patut laa panas bont** mase naik basikal nih….. kekekek

    Kreuger® :ketawa:

  2. kukuh ke basikal tu? kalau yg berat berlebihan? mcm mana? tak ke jahanam? :korek:

    Kenapa ada unsur2 perasan comel kat sini? :ketawa:

  3. wawa…mentang2 aku xon9, ngumpat aku ek, aku tau aku lagi comel syifa..hakhak :lala:
    beskal ni sesuai bw balik kolej memandangkan uitm nak jadikan beskal sebgai pengangkutan utama..haahahhaha :ketawa:

  4. Memangla semuanya takleh nak dibuat dari kotak. Kang tayar pung dari kotak kang, mau RM5 harganya tu.

    *Teringatkan projek design material untuk body basikal time study dulu.

  5. ala…..setakat unik tapi tak boleh digunakan baik tak payah….basikal besi, kalau buruk mana pun, tapi kalau berguna lagi, bagus daripada basikal kotak yang tak boleh tunggang.

  6. org dok pkai bnyak kotak nt kang kotak lak mahal camne,
    kat umah aku kotak bertimbun..setakat nak bwat kete kebal pun lepas taw hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge