Tetikus Halimunan

Anda pasti biasa menggunakan tetikus dengan dua butang untuk diklik. Tapi pernahkah anda menggunakan tetikus halimunan ? Tetikus yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar kerana sememangnya tiada tetikus. Bunyi macam pelik kan.

Penemuan Mouseless menghapuskan keperluan memiliki tetikus fizikal sama sekali tapi masih memberikan interaksi intuitif. Mouseless terdiri daripada Infrared (IR) laser beam  dan kamera inframerah. Kedua-dua laser dan kamera IR berada di komputer.  Anda hanya perlu meletakkan tangan di sudut rangkuman infra merah dan melaksanakan fungsi tetikus seperti biasa. Hakikatnya anda cuma klik pada permukaan meja di sebelah komputer anda.

Apapun projek ini masih di peringkat prototaip dan belum dipasarkan secara komersil.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

18 thoughts on “Tetikus Halimunan

  1. wow bestnye…kalau mouse dpt halimunan…aku pun nak jadi halimunan lah….hukhukhuk….. :comel: :study:

  2. :jalan: :jalan: :jalan: Terasa nak bagi komen, komen la cepat.. Kiteorang nak tahu ni.Apa komen anda?? …klu sa ada mouse bg2…comfirm sa bwa p g mn2…cz dia halimunan kn..

  3. Design Tetikus yg diguna ramai adalah tetikus jenis :
    (1) Yg ada klik kiri dan kanan, ada scroll ditengah…
    (2) Yg ada klik kiri dan kanan, tanpa scroll tengah…

    :ketawa: :lala: :dsadasccc: :confused:

    Antara 2 jenis tetikus neh cuma na senang kenal :
    Yg mana satu tetikus jantan.. :dsadas: ??
    Yg mana satu tetikus betina… :dsadasccc: ???

    Permissi & :dsadas: Peace…. zzzzzz….

  4. kiranya dia detect pakai sensor lah ek.. senang betul sekarang nih… agak2 dia afa efek untuk kesihatan tak??? takut2 dari censor nih …. huhu

  5. :teruja:
    sememangnya menarik. jika diguna pakai pada masa akan datang, hope xkna la bawa IR cam n IR lazer, if still kna bawa, better pakai mause je, men game pn sodap. sia² la bli set gaming..
    :super:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge