Fakta Menarik Cinta

1.Kajian otak manusia menunjukkan bahawa jika sesorang melihat dan merenung gambar orang yang disayanginya dalam tempoh yang lama,ia akan meransang bahagian ‘caudate’ otak iaitu bahagian yang menghasilkan rasa kemahuan yang kuat(craving).

2.Lelaki yang mencium isterinya di pagi hari dikatakan akan hidup 5 tahun lebih lama daripada lelaki yang tidak melakukannya.

3.2 per 3 orang mengatakan bahawa mereka jatuh cinta kepada seseorang yang mereka kenal lama berbanding dengan seseorang yang mereka baru kenal.

4.43% wanita tidak suka lelaki menulis ‘love’ atau ‘cinta’ di atas kad,email dan sms melainkan kata-kata tersebut disertakan dengan komitmen.

5.Seseorang yang baru jatuh cinta dan dilamun cinta akan mengeluarkan hormon serotonin yang sedikit,jumlahnya seperti tahap kandungan hormon orang yang dilanda penyakit obsesi terlampau.Sebab tu orang yang dilamun cinta memang kelihatan seperti orang gila.

6.Mengikut kajian Dr.Helen Fisher dari Rutgers University,penulis buku Why We Love,apabila seseorang baru berpisah,dia akan berasa semakin sayang terhadap bekas pasangannya.Bahagian otak yang membuat kita rasa gembira terus aktif pada ketika ini.(Sebab tu lah kebanyakan pasangan yang baru berpisah tak boleh tahan perasaan sayang dan rindu sewaktu mereka masih bersama dulu)

7.Mengikut teori matematik,seseorang seharusnya bercinta/couple dengan sedozen orang sebelum menemui pasangan yang boleh dijadikan pasangan hidup sejati.

8.Cinta yang bahagia akan membuatkan kedua-dua lelaki dan wanita menjadi gembira.Semakin kuat komitmen mereka terhadap hubungan,semakin bertambah gembira mereka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>