Gaji Minimum RM900 Bakal Dilaksanakan Pada Julai 2012

Gaji minimum yang dicadangkan oleh Majlis Perundingan Gaji Negara akan dibentangkan di kabinet. Jika mendapat kelulusa, dijangka perlaksanaannya akan berkuatkuasa mulai Julai ini. Cadangan gaji minimum ini adalah untuk pekerja sektor swasta termasuk juga tenaga kerja asing dipelbagai industri.

Cadangan gaji minimum RM900 ini dikatakan dipersetujui oleh pelbagai pihak yang berkaitan samada majikan, pekerja dan kerajaan. Sebenarnya banyak faedahnya gaji minimum ini kerana ianya boleh menarik minat rakyat untuk bekerja dalam sektor swasta dan negara tidak akan terlalu bergantung kepada tenaga pekerja asing.

Diharapkan cadangan ini dapat dilaksanakan dengan baik dan berkesan. Rakyat Malaysia memang memerlukan gaji minimum untuk mengharungi keadaan ekonomi yang kurang baik serta kos sara hidup yang bertambah tinggi. Semoga semuanya berjalan dengan lancar dan semua pihak dapat manfaat dari keputusan ini.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

One thought on “Gaji Minimum RM900 Bakal Dilaksanakan Pada Julai 2012

  1. Kalo tak silap dulu ada dicadangkan gaji minima Jaga /
    Pengawal Keselamatan tidak kurang RM900.00 sebulan.

    :lala: :menari: :ketawa: :comel: :ding: :haha: :terkejut:

    Hahaha… untong beso Bangla ato Gurkha kerja Jaga /
    Pengawal Keselamatan kat kilang yg ramai pompuan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>