Gambar Bumi Pada Waktu Malam

Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan(NASA) pernah menyiarkan gambar Bumi pada tahun 1968 dimana gambar tersebut dirakamkan dari kapal angkasa Apollo 8 milik Amerika Syarikat.Bagaimanapun,NASA sekali lagi telah mendedahkan gambar Bumi kelmarin.Bezanya gambar pada kali ini ialah pada waktu malam.

Gambar tanpa awan yang amat jelas itu dirakamkan lensa infra merah dan beresolusi tinggi menerusi satelit Pentadbiran Oseanik dan Atmosfera Kebangsaan(NOAA) milik NASA.Sensor kamera pengimejan itu dapat merakamkan tiga imej cahaya kelam secara serentak sekali gus memberi peluang kepada para penyelidik untuk mengkaji atmosfera,daratan dan lautan di Bumi pada waktu malam.

“Data yang diperoleh amat tinggi kualitinya,”kata seorang saintis NOAA,Christopher Elvidge kepada wartawan pada Persidangan Kesatuan Geofizik Amerika.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>