Awan Pelik Muncul di Uruguay

Satu pemandangan yang pelik bila awan ni muncul di Las Olas Beach in Maldonado, Uruguay. Gambar ini diambil pada 25 Januari 2009. Pelik betul, nampak macam ade bandar terapung je kat atas tu..

Subhanallah..

A Roll Cloud Over Uruguay

Credit & Copyright: Daniela Mirner Eberl
Explanation: What kind of cloud is this? A roll cloud. These rare long clouds may form near advancing cold fronts. In particular, a downdraft from an advancing storm front can cause moist warm air to rise, cool below its dew point, and so form a cloud. When this happens uniformly along an extended front, a roll cloud may form. Roll clouds may actually have air circulating along the long horizontal axis of the cloud. A roll cloud is not thought to be able to morph into a tornado. Unlike a similar shelf cloud, a roll cloud, a type of Arcus cloud, is completely detached from their parent cumulonimbus cloud. Pictured above, a roll cloud extends far into the distance in 2009 January above Las Olas Beach in Maldonado, Uruguay.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

34 thoughts on “Awan Pelik Muncul di Uruguay

  1. nak gtau ni..admin tak dapat bc post nih…hohohooh :ketawa: :ketawa: :ketawa:

    leh caye ke cloud ni??admin suh aku translate sendirik ayat atas tuh.. :malu2: :malu2:

  2. Cam awan roket aje….maby sebab penggumpalan awan kumulomnimbos :super: ……ataupun awan kumulus…….ntah lah….. :confused: …… :hi:

  3. aku percaya awan ni bukan teknik photoshop/illusi optik/tipu daya…awan ni mmg betul2 punya. ini berlaku disebabkan oleh perolakan dan pertembungan antara angin panas dan angin sejuk. apabila kedua-dua bertembung, maka terbentuklah awan…org2 meteorologi mmg paham fenomena ni… aku dulu belajar gak. selalunya, hujan lebat ni berlaku sekejap jer.. ini disebabkan angin sejuk yg laju menawan kawasan yg panas. hujan renyai ni selalunya lama sbb angin panas yg bergerak perlahan sdg menjajah kawasan sejuk. hujan lebat yg berpanjang disebabkan angin panas dan sejuk bergesel (penyebab banjir). itu saja info yg dapat aku kongsi.

  4. :super: :super: DUNIA DAH NAK KIAMAT WAHAI SAUDARAKU….JANJI ALLAH PASTI DATANG…MARILAH SAME2 KITA MUHASABAH DIRI… :super:

  5. ermmm……….tgk skali cntik…tgk 2 kali menakutkn….mcm2 kejadian plik skrg ni kan….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge