Kebaikan Dan Khasiat Asam Keping

Pernah tengok tak asam keping dalam masakan? Mesti pernah bukan, asam keping berbentuk kepingan kecil dan nipis berwarna hitam. Selalunya diletak dalam masakan untuk menjadikannya sedikit masam serta melambatkan makanan menjadi basi.

Sebenarnya terdapat banyak kebaikan dan khasiat asam keping atau juga dikenali sebagai asam gelugur. Asam keping ni dikatakan berkhasiat untuk menguruskan badan. Caranya adalah dengan merebut air dengan asam keping ni dan minum air rebusannya. Mungkin mereka yang ada masalah berat badan boleh cuba cara ni.

Selain itu, asam keping juga dapat membantu dalam mengecutkan rahim selepas bersalin. Masyarakat kita ada yang menggunakan kaedah ini untuk membantu mengecutkan rahim selepas bersalin selain untuk mengurangkan berat badan yang naik apabila mengandung.

Banyak lagi khasiat lain seperti merawat masalah perut, sakit gigi, merawat darah tinggi dan lain2 lagi. Apapun, amalan orang tua2 dulu ni banyak kebaikan disebaliknya. Tak salah untuk kita mencuba dalam masakan kita.

🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.