5 Tempat tercemar didunia.

No. 1 – Bandar Chernobyl terkenal dengan letupan Reaktor Nuklear pada tahun 80an yang menyebabkan radiasi tersebar ratusan kilometer malah 100 kali lebih besar dari kesan Bom Atom di Hiroshima & Nagasaki. Dengan kepadatan penduduk 135 000 orang keseluruhan kota Chernobyl telah di kuarantin sehingga kini setelah puluhan tahun masih lagi terdapat zon berbahaya seluas 19batu persegi, di mana tidak ada satu kehidupan yang berada disana.

Chernobyl

No 2 – Dzerzinsk mempunyai populasi 300 000 orang dan ianya hasil dari pencemaran Senjata Kimia Perang Dingin antara US dan USSR, Bandar ini merupakan tempat Pengilangan & simpanan terbesar Senjata Kimia Tentera USSR. Toxic kimia merebak keseluruh system pengairan menyebabkan kadar kematian yang tinggi dihadapi penduduk Dzerzinsk

Dzerzinsk

No 3 – Linfen China bukanlah satu-satunya Bandar yang terkotor di China, Perlombogan Arang Batu adalah aktiviti utama di Bandar ini. menyebabkan sulfur dioksida & Carbon Monoxide tersebar diudara, kabus perang adalah permandangn biasa bg Linfen. Ianya juga banyak memberi efek terhadap pencemaran Air di bandar ini.

Linfen China

No 4 – Bandar Mailuu-Suu, Kyrgyzstan sering dilanda mala-petaka. Ianya merupakan salah satu tempat pemprosesan Uranium terbesar di dunia. Pembuatan Bom Atom adalah Tujuan kepada perlombongan Uranium ini, setiap tahun hamper 1.96 juta cubic meter hasil perlombongan sisa radioaktif.

Bandar Mailuu-Suu

No 5 – Bandar Norlisk, Russia pusat perlombongan bijih besi terbesar di dunia, Bandar yang didiami puluhan ribu buruh ini hanya untuk satu tujuan iaitu bekerja melombong bijih besi. Mengikut Pertubuhan Kawalan pencemaran PBB bahan aktif yang tersebar di udara Norlisk adalah Strontium-90, Cesium-137 and lesser evils, including hydrogen sulfide.

Bandar Norlisk, Russia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

18 thoughts on “5 Tempat tercemar didunia.

  1. Tak, rasanya no. 6 tu tandas kat malaysia… sebabnya… korang perati sendirirlah kebanyakan tandas awam kat malaysia ni.

    Bandar Chernobyl tu nampak je macam takde orang, mungkin menyimpan banyak misteri, contohnya zombie ke… :ketawa:

  2. Ada game tembak2 nama dia shadow of chernobyl…tembak resakse atau zombie kot? xpon alien…

    mmg tmpat yg sungguh misteri

  3. huhu, apsal bandar kat russia jer yang kotor nie.. ini tidak adill… hehe, tapi igt, bandar paling bersih pun kat russia gak.. St.Petersburg..

  4. :tidur: :tidur:
    malaysia x tersenarai ker…kire malaysia ni masih bersih..ak bangga dgn msia..huhu..aku harap msia ni kekal indah dan bersih..mnx simpang la..jgn jd cm kt atas nie…

  5. :merana: kesian kn kt diorang. Terutama anak2 diorng la mghidu benda2 yg bleh meroskkn jiwa.. Alhmdulillah la M’sia x cm2. :lala: tp 2 la kt M’sia nie, kes lain yg meningkat.. :malu2:

  6. bumi ku kian tenat…. malaysia pun dah nak juga merasainya… nak buat kilang nadir tuh… selamatkan bumi hijau kita…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge