Bumbung Hijau -Design Unik Singapura

Bangunan bumbung hijau yang korang tengok ni merupakan sebuah bangunan untuk  School of Art, Design and Media di Nanyang Technological University, Singapore.

Bangunan berbentuk organik dan bercirikan lanskap semulajadi. Struktur dan designnya simbolik kepada seni dan teknologi high-tech.

Tingkap kacanya mampu mengurangkan kepanasan cahaya matahari disamping dapat menikmati lanskap semulajadi ketika waktu  siang dan malam. Tenang betul kalau dapat belajar dalam suasana macam ni…

Bumbung bangunan yang berbentuk lengkungan ( yang ditanam dengan rumput) memisahkan bangunan, persekitaran lanskap yang nyaman serta mampu menyerap air hujan.

Wahh….bestnye bangunan ni, teringin nak melawat kat sane. Lagi best kalau Uitm buat jugak bangunan macam ni :lala:

+ CPG Consultants
+ Nanyang Technical University
+ Design Share Honor Award 2007

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

23 thoughts on “Bumbung Hijau -Design Unik Singapura

  1. Memang trend latest design eek org buat building pakai cermin untuk dinding.
    Tandasnya, kalau kat tepi dinding camana eek.

  2. bley2, uitm nak wat design landscape pun kedekut nikan plak building ni…hehe

    tapi kalau building fakulti landscape macam ni kan best :jalan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge