Hotel di China -Mesra Alam


Songjiang, berdekatan dengan Shanghai makin lama makin terkenal dengan industri perlancongan disebabkan keunikan lanskap dan keindahan alam semulajadinya. Dan sekarang diorang tengah buat Songjiang Hotel yang dijangka dapat menarik lagi ramai pelancong.

Ape yang Best??

Di reka oleh Atkin Firm, (diorang ni pernah juga design bangunan di Dubai).

Ape yang Best:
-ada 400 Bilik
-100 meter dari atas
-ada restoran,cafe, kemudahan sukan, bilik dalam air dll
-air terjun
-underwater aquarium (macam kat langkawi)

Design ni memang mesra alam,

“We drew our inspiration from the quarry setting itself, adopting the image of a green hill cascading down the natural rock face as a series of terraced landscaped hanging gardens.”

Kalau korang tengok design di malaysia, kalau kat situ ada tasik diorang kambus dengan tanah bagi rata. Salah tu… boleh menyebabkan banjir.  Sepatutnya diorang kekalkan lanskapnya. Boleh elakkan bencana disamping menjaga khazanahNya.

Via Designflute.

+ Atkins
+ Songjiang Hotel @ Greenroofs.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

25 thoughts on “Hotel di China -Mesra Alam

  1. setuju!
    imagin bermalam di suit tingkat 10nya sambil :tidur: meniarap + mencuci mata melihat keindahan tasek yang biru, pokok2 ijau + nonton amoi2 mandi kat swim pool bawah… :lala: woah… yeah!

    hehe..positifnya, design camnih mmg bermesra dengan alam..cumanye tringin nak tahu detail servicesnye, adekah air2 sisa buangan/kumbahan terjerap sekali ke tasek? scara gravitinya mcm gitu lah, emm..tehehe :fikir:

    sarells last blog post..noqkh, model kita tu!

  2. kalau kat malaysia , kompom dah jadik pusat pembuangan sampah .. pastu bila dah penuh .. tambak tanah …pastu bina bangunan … pastu padatkan ngan penduduk … pastu tanah runtuh … pastu ..pastu … pastu … lu pikirla sendiri …

    zenkintaros last blog post..Pelaburan dalam Akuakultur

  3. Terasa nak bagi komen, komen la cepat.. Kiteorang nak tahu ni.Apa komen anda?? … :comel: besnyer……………………………..!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge