Kalaulah Sungai di Malaysia macam di Korea

Korang tau tak, Cheonggyecheon River dahulu merupakan sebatang jalan raya yang sibuk dan sesak. Bukan itu sahaja, ia mengundang kepada masalah banjir dan juga alam sekitar.

Landscape architect kat sana berjaya selesaikan masalah ni dengan membina sebatang sungai…huh, sungai? yup, sungai.. sistem ni lebih kurang macam sistem pengaliran/ saliran ataupun longkang cuma bezanya ia lebih bersih. Tak la macam Sungai Klang tu.

Sebelum


Under Construction

Sekarang

Sungai ni membuatkan kawasan bandar lebih bersih dan selesa diduduki. Waahh

Korang perasan tak, masalah banjir diorang ni lebih kurang macam masalah kat Kuala Lumpur, dan penyelesaiannye adalah smart tunnel tapi takde la smart mane.

Link: Info pdf, info projek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

50 thoughts on “Kalaulah Sungai di Malaysia macam di Korea

  1. tu la kan. kena la ada long term planning pasal sungai ni
    sayang sungai2 terus jadi pembuangan sampah je
    bila hujan. banjir kilat plak. hehe :)

  2. erm..i proposed flood mitigation for my thesis hr tu..tp ..xdpt plak :fuh: ..haha..sdeh je..tp this cheonggyecheon river actually mmg a river..pastu sbb dia da polluted sgt, they tutup the river n buat jln je..cam after that br they buat the river camni..tu lah alkesah nye.. :malu2:

  3. sungai tu bukan dibina tp dah mmg ader cuma dorg tutup saliran 2 tuk wat jalan…see the history bout the river at Cheonggyecheon River museum kat sebelah sg 2…seronok g sane time musim bunga lawa siot…emm x sabo nak g tuk 2nd time plak

  4. dah gi dah tmpat ni , mmg nice kalo jalan2 lepas balik keje,,release tensen..dating spot pon seswai gak :nyayi: …
    ..btw cikShifaa, mane cik tau taburan hujan die and others climate prob lebih kurg sama ngan kL??, leh share info skit tk?? :teruja: ..
    .n hope 2 nice 2 know u better

  5. ala korea biasa la.. dia orang appreciate idea-idea kreatif ni..

    kt malaysia pun ada benda yg special juga

    ada ramai cerdik pandai di malaysia ni, contohnya ada satu group pensyarah ukm tu cipta lampu isyarat yg boleh detect jalan mana yg kosong jalan mana yang sibuk. so lampu ni tkde la hijau di jalan/simpang yg tkde kete. smart lampu isyarat la

    banyak lagi contoh lain tapi tk diwarwarkan, kita la bloggers tolong promote negara dan umat kita

    salams last blog post..List your blog or website in Google! Senaraikan blog atau laman web anda di Google!

  6. dwg wat sungai tu sbb zaman dolu-dolu memang de sungai existing kat c2 :study: ..da tgk review project ni kat national geography, memang teruja…huhu,… :korek:

    Engineer korea memang best.. pokok2 sepanjang tepi sungai tu semua ditanam masa gotong royong rakyat korea yang datang sukarela tuk tolong tanam pokok :menari: … kalau kat Malaysia, HARAM.. :jahat:

    aku pun malas nak g gotong royong kat kolej..haha :ketawa:

    Lady Leayas last blog post..Beijing 2009

  7. mm.. kalaulah..

    rs2 nye kalu kte g cdang kt dbkl ntk wat cm sg korea ni, dorg stuju x?

    tp nk gtau cane ek? huhu..

  8. sy sokg kt awk…….
    org kite smu y org suke….
    tp rendah moral kat sungai……
    xyah bandg tmpt len tengok negra singapore n Jb cudehhhhh…….
    nape kalo org kite p sane leh follow law dieorg nape kat negr sendr liat glerrrr…..?????????????
    RENUNG2KAN DAN SLAMAT bRAmal

  9. urrrmmmm……my b xkot…..
    lebh2 lgi cdang kat department envrnment…..dieorg anti gler2
    mst dieorg bang gler2 arghhh…bagi dieorg merosakkan saliran semulajadi……lagi la mslh floodg increase n very bad
    macm kat pulai arae skudai, jb…….
    n then kalo masyrkt pndi jg k gak……

  10. ala pe sush wat proposal n bg kat PBT
    o wat layout plan kat arae mn nak wat n alasn kukuh nape nak bina mcm 2?
    disokg nga PBT [PIHAK BERKUASA TEMPATAN]

  11. negara korea mmg cntik :teruja:
    plus ,sye mmg pmnat artis korea :comel:
    nk sgt pegi sna :lala:
    de sespe nk bwk sye :fikir:
    HAHA :hi:

  12. Oh God…..memang cantik n sedap dipandang. Klu buat kat KL susa kot. Sekali tiba monsun, habis tenggelam n kena sapu bersih. :ketawa:

  13. Selamatkan sungai kita…. korea nih negara yang membangun dari segi infrastructure :fikir: dan juga teknologi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge