Projek Mega di Putrajaya

malaysiaonionthingies.jpg

Nampaknya Malaysia sedang merancang membina satu lagi projek mega. Satu kawasan pembangunan perumahan dirancang di “Putrajaya Waterfront” yang dikenali Precinct 4, kira-kira 30km daripada Kuala Lumpur.

Konsep Designnya lebih kepada senibina tardisional islam + hidupan laut.

putrajaya-waterfront-development4.jpg

Design ini direka oleh Studio Nicoletti Associati dan Arkitek Malaysia, Hijjas Kasturi Associates (yang menyediakan pelan induk Putrajaya). Matlamat projek ni ialah model kepada design projek perumahan dan juga bandar yang mempunyai lanskap tersendiri dengan tasik buatan manusia yang luas.

Matlamat arkitek tersebut ialah untuk merekacipta design bangunan “yang menunjukkan budaya moden, islam, dan kehijauan alam semulajadi”.

Apa yang baiknya, bangunan ni menggunakan sumber tenaga alternatif, dan dijangka dapat mengurangkan penyebaran karbon dioksida diudara sebanyak 50% berbanding dengan projek perumahan lain..

Bagus-bagus :sd:

Maklumat lanjut  The Fleet of Putrajaya

putrajaya-waterfront-development2.jpg

putrajaya-waterfront-development3.jpg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

43 thoughts on “Projek Mega di Putrajaya

  1. wah, nice la.. ini ke yg nampak cam pepelik tgh naik kat putrajaya nu? fuh.. hijjas ni mmg hebat la.. die kan yg design KLCC or KL Tower tuh.. tak igt plak which one.. tp die paling byk menyumbang idea utk design2 bangunan kebanggaan malaysia kan?

  2. ramai cakap better gune untuk subsidi minyak.

    Tapi kalau semua bende guna untuk subsidi, takde pembangunan lain la kat negara kita

    :jalan:

    KLCC orang putih buat, Kl Tower tak sure….nanti saye jalan-jalan carik maklumat

  3. KLCC mmg omputih buat.. tp design rasa nye dari malaysia.. subsidi minyak? semua duit nak buat subsidi minyak? hasil minyak tuh dibuat subsidi minyak pon dah cukup byk sbnrnye.. duit2 lain biarla ade pembangunan sket.. at least ade gak kegunaan diekan? yg pembangunan tak bg faedah kat rakyat tuh yg ptt di cancel…

  4. great.. ape nak buat subsidi minyak ko ni? ni la rakyat malaysia. ingat ni project government ke? in project for sale. consumer product… it is good to see we have this kind of building here in malaysia. great properties look like. putrajay is dieng. so need something great there to attract purchaser.

  5. heh, ye la…ni bukan projek kerajaan..
    ni cam projek perumahan.

    Hurm…memang betul, putrajaya kene ade something :super:

  6. Jangan harap la.. Kelantan nak maju macam nie.. tunggulah berpuluh2 tahun.. hanya nampak bendang ngan kerbau berkubang sahaja.. Anak2 muda Kelantan pula dok sibuk menbanjiri negeri-negeri maju cari sumber ekonomi dan rezeki..

    Great to see kalo pembinaan projek cam nie direalisasikan. At least kita menempatkan nama Malaysia menjadi gah di peta dunia. Bukan dok ashik suap rakyat yang selalu meminta-minta tanpa berusha membangunkan ekonomi..

    Malaysia Boleh!!!!!!!! :teruja:

  7. insyaallah jadi, kt karnival wow putrajaya lepas pun ada promote projek ni..bnyak lagi projek2 pembangunan baru kat putrajaya..hmm gah lagila putrajaya.. :korek2:

  8. pembangunan sbegini pnting utk mmpromosi negara..ngra tahu apa yg mreka lakukn.
    sgla projek adalh utk rakyat.plaburan yg tggi mmg pnting.skali pelaburan,berkali2 keuntungan..msia ign mnjadikn putrajaya sbgi sbuah bndr tepi lautan yg mna bla mlm chya lampu dinyalakn,air ditasik akn memantulkn chya dan kilauannya.sperti mna juga yg dihasilkn dibndar besar hongkong,dubai qatar dan london bridge..

  9. klo semua nk tau putrajaya one of our failure project in Malaysia,
    mne dapat byk sgt untung wat byk2, alamanda dah cukup, mne org suke g sgt… stakat wayang je la sedap.. barang still mahal.. klo tyme cuti, haram nk ade kegiatan perniagaan kat sana.. klo KL cuti pon ade je org lg… buuu.. jalan besar2 tp mne byk keta guna kat sana, setakat nk senangkan menteri2 yg kaut duit byk2 jalan ngan mudah n x jam, yg duk bandar tuh jem je… zzz.. n tolong la wat atau suwo blk wat jalan2 yg bole tampung air kat bandar2 tuh.. ssh tol pengguna ln di bandar raya

  10. macam kat dubai plak rasa..huhuhu..putrajaya memang dikenali dengan bagunan pelek2…memang baguanan kat putrajaya x ad kat tempat lain…pasni aku nak duk putrajaya..huhuhu..kehijauan sikit daripada KL…huhu..tenang je tengok tasik…huhu

  11. botanist nk marah nie..npela xde gmbr pokok sikit pon.ckp alternative energy la,save CO2 released la..we need GREEN for a continuous sustainable development.think designers!our people should think!why do we need another megasize project to create a megasize concrete jungle while we let them destroy our precious nature?now all developer are fighting to create an amazing building,everyone in the society are pleased.. in the future surely when everybody in the society are fighting for a clean O2 air, the developer had said nothing. we are madly stupid for being silent in the past.. think ahead!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge