Rumah Hijau daripada Lumut

Dinding guna cat? Ketinggalan betul la, sekarang orang guna lumut. Lebih jimat, lawa dan dapat udara segar sekali, tapi geli la sikit. Direka oleh 2 orang arkitek dari Mass Studies di sebuah rumah seorang fesyen designer Ann Demeulemeester’s store in Seoul, South Korea.

Bangunan ni siap pada October 2007. Lumut ada kat sekeling rumah ni termasuklah atap, dinding ruang tamu, dan juga dinding luar bangunan.

Rumah ni ada 3 level, kedai Ann Demeulemeester di tingkat atas, restoran di tingkat bawah dan kedai serbaneka di bahagian bawah tanah.

Apa-apa pun design bangunan ni amat mementingkan kehijauan alam semulajadi dan dilihat satu langkah bagi menyokong kehijauan bumi. Ia juga merupakan gabungan bijak senireka dalaman, senibina dan landskap.

Teringat mase kat Cameron Highland, geli bile pegang lumut….geli, sejuk & cantik :lala:

+ Mass Studies Architects
+ Ann Demeulemeester
Via Contemporist

39 thoughts on “Rumah Hijau daripada Lumut

  1. cantik jugak rumah tu. Tapi mesti maintenance tinggi. hehehehe…tapi faktor cuca buat rumah tu dapat dibina. kalau kat malaysia agak nya sekejap jer lumut tu hidup melainkan rumah tu kat tempat yang tinggi sejuk. kat malaysia panas. :peluh:

  2. Ni 1st time saya masuk blog ni lepas tengok post wanted kat WC.
    Cantiknya blog dan info pon best. InsyaAllah nanti saya baca post2 yang lepas.

    Memang teruja betul tengok design blog dan isi dalam. :jalan:

  3. Hoho..Landskap yg menarik..Mungkin kita pernah jumpa di UIA dulu kot..masa ada gathering..saya present sculpture masa tu..tp kalah jgk.. :jahat:

  4. :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa: :ketawa:

  5. :comel: comel sangatlah rumah ni…………………. :hi: senang kalau dapat rumah ni …………… :fikir: kalau dapat suami yang ada rumah macam ni……..

  6. @ Ramli:

    cantik la jugak. tapi wat satu dua jenis cukupla. kalau macam-macam bunga..cam rojak buah jadinya.. :korek:

  7. wowww so terrific la macam nak wat satu jer tapi modal x cukuppp herm :huhuhu: :huhuhu: :huhuhu: :huhuhu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge