Pulau Pinang 2012

Dikenali sebagai “Penang Global City Center (PGCC)” yang terletak di Bukit Bendera Pulau Pinang. Pembangunan ni dikatakan untuk mencipta satu imej baru bagi bandar Pulau Pinang sebagai Koridor Utara Malaysia.

Ia juga dikatakan mampu menarik minat pelabur dan juga pelancong asing. Ia dilengkapi hotel 5 bintang, Penang Performing Arts Center (PenPAC), pusat konvensyen yang terbaik dunia (world-class convention center), pusat membeli-belah, dan lain-lain.

Hurm…adakah penang akan jadi macam ni pada tahun 2015?

Pembinaannya dirancang bermula pada akhir 2008 ni.

Total Area: 1.000.000 square meters
Retail Complex: 400,000 square meters
Convention Center: 100,000 square meters
Performing Arts Center (PenPAC): 75,000 square meters
Condominiums: 70,000 square meters
Hotel and Service Apartments: 50,000 square meters
Offices: 25,000 square meters
Observatory: 1,500 square meters
Parking: 190,000 square meters

Developer: Abad Naluri, a subsidiary of Equine Capital
Architects: Asymptote Architecture
Master Plan: Atelier Seraji

Asymptote Architecture arcspace features

p/s: Aku tak pasti projek ni akan diteruskan atau tak selepas pilihan raya lepas. Apa yang pasti aku harap nasibnya tak jadi macam Plaza Rakyat KL yang sudah terbengkalai lebih dari 10 tahun.

SUMBER:

Projek “Penang Peaks” ni pulak dirancang pada tahun 2004, ia dikatakan projek asal penang sebelum digantikan kepada Penang Global City Center (PGCC) ni. Funsinya sama cuma designnya je lain. Design ni lagi hebat sebenarnya, kenape la tak teruskan je.

+ sorkinstudio.com

Ini pulak projek plaza rakyat yang bernilai US$1.5 Billion tu, dikatakan akan menjadi bangunan ke-7 tertinggi di dunia. Projek ni dikatakan mampu mengatasi masalah kesesakan di puduraya dan juga masalah pengangkutan awam..

Tapi projek ni dah terbengkalai, tak tahu la sampai bila (Tranungkite.net) :korek2:

Kalau ade sape-sape tau perkembangan projek ni, sila bagitau ye…

UPDATE: Projek PGCC telah dibatalkan atas bantahan penduduk penang dan juga masalah kerajaan yang memerintah. Ape-ape pun aku rase berbangga sebab Malaysia pernah bercita-cita nak jadi macam Dubai walaupun tak kesampaian…hehehe. “Aku harap sangat negara kita balik time zaman Mahathir dulu, time tu ade KLCC, Putrajaya, KLIA, Sukan komanwel….hu”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

50 thoughts on “Pulau Pinang 2012

  1. cantik tgk projek pulau pinang tu :teruja: ..tp takut la jd mcm singapore..bila kawasan maju giler, jadi tumpuan org kaya2 jer, yg tahap sederhana otomatik kne pindah sebab dah tak mampu nak tanggung risiko.yg bangsa mim lal alip ya wau laa..kire halau cara pembangunan la :nangis: ..bkn nak bersifat racist.tp tu ape yg bermain kat kepala aku :fuh:

  2. askm..design tu memang cantik,tp dari segi kesan ke atas persekitarannya akan mendatangkan kesan rumah hijau or(global warming), melihat kepada material yg dipakai iaitu kaca dan cermin..hmmm

  3. err..apsal klu jd penang hilang status unesco tu? bkn nye benda tu built atas tanah masjid kapitan tu kan?

  4. penang oh penang….2013 maybe jd singapore kalo rakyat x balik pada kerajaan BN….aku sebagai anak jati penang rasa sungguh terancam dengan ketua mnteri skunk ni…

  5. :jahat: mana x terbengkalai kerajaan asyik GILA berkempen jaa. rasuah berleluasa. pastu piem plak dpt yg jns perabis duit. mcm mana negara nk maju. CAKAP JER LEBIH.!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge