Kakitangan Awam Dapat Bonus Hari Raya RM500

Seperti yang diumumkan semalam, kakitangan awam akan dapat bonus hari raya sebanyak RM500 pada 31hb Julai nanti. Manakala pesara kerajaan pula akan menerima bonus sebanyak RM250. Walaupun jumlah bonus yang diterima tidak seberapa, namun diharapkan rezeki yang diperolehi ni dapat digunakan untuk persiapan hari raya yang akan tiba. Selain itu,… Read more

Pemuda Dan Syaitan

Seorang lelaki muda bangun di awal pagi untuk solat subuh di masjid.Dia berpakaian,berwudu’ dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan lelaki itu jatuh dan pakaiannya kotor.Dia bangkit,membersihkan bajunya dan pulang ke rumah.Di rumah,dia berganti baju,berwudu’ lalu berjalan menuju masjid. Dalam perjalanan ke masjid,dia terjatuh lagi di tempat yang sama!Dia sekali… Read more

Hina agama di Facebook tak patut berlaku

Perbuatan menghina agama di Facebook sepatutnya tidak berlaku di negara ini sekirannya masyarakat ada rasa tanggungjawab dan hormat terhadap negara yang terdiri pelbagai kaum dan agama. Isu ini kembali melanda negara kita berikutan seorang pemuda berusia 25 tahun dituduh menghina Allah dan Nabi Muhammad SAW dalam laman sosial Facebook baru-baru… Read more

Malek, DJ Dave ke Rohingya Salur Bantuan

Penyanyi veteran Malaysia, Datuk Malek Ridzuan dan Datuk DJ Dave dijangka berangkat ke Myanmar bagi menyampaikan bantuan kepada rakyat Islam Rohingya di Myanmar. Misi sebenarnya telah dirancang bulan lepas dan ditangguhkan sejak 31 Ogos. Namun ianya akan diteruskan dalam masa terdekat. “Saya sedih melihat berita yang dipaparkan setiap hari. Mereka… Read more

Niat Sebenar Syaitan

Pada zaman dahulu, ada seorang lelaki buta yang amat rajin bersolat di masjid. Bagi memudahkannya berulang alik, dia mengikat seutas tali menghubungkan rumah dengan masjid berkenaan. Berpandukan tali itulah ,dia berjalan setiap hari untuk solat berjemaah. Jarak di antara rumah lelaki buta dengan masjid tidaklah seberapa jauh, namun masalahnya ialah… Read more

Hadiah Untuk Cikgu – Cerita Kelakar Hari Ini

Suatu pagi di dalam sebuah kelas 4 Slow, di sebuah sekolah rendah, di kawasan pedalaman. Cikgu sedang memberikan cadangan kepada murid-muridnya tentang hadiah sempena Hari Guru esok. Cikgu: Saya tak kisah apa-apa jenis hadiah yang kamu nak berikan. Murid: Tapi cikgu, hadiah yang macam mana? Cikgu: Cikgu cadangkan begini, jika… Read more

Cacatan 2009 untuk 2010

Selamat Tahun baru buat pembaca esempoi.com. Harap-harap belum terlambat untuk mengucapkannya sebab semalam tak sempat nak buat post baru disebabkan busy dengan rumah sewa dekat shah alam. Penat tak terhingga..huhu. Hari ni penat nak angkat barang pulak. Kat sini aku nak catatkan beberapa perkara tentang 2009 yang aku sendiri taknak… Read more