Pressure Cooker Yang Murah

Tentu ramai yang suka memasak dalam kalangan pembaca blog esempoi bukan? Sekarang di bulan puasa tentu banyak masakan yang kita nak cuba masak bagi keluarga kita. Setengah masakan ada yang perlu menggunakan pressure cooker. Pressure cooker ni merupakan periuk yang boleh digunakan untuk memasak sesuatu masakan dengan cepat dan hasilnya… Read more

Mata Wang Pertama Di Dunia

Khabarnya ini adalah mata wang yang tertua di dunia,yang dipercayai pertama kali digunakan di Szechwan,China pada tahun 1024.Kisah penggunaan wang kertas ini semula bermula dari kisah Marcelino seorang pengembara Eropah. Marcelino yang sempat tinggal 20 tahun di China dan kemudian mengisahkan khabar itu ke masyarakatnya.Wang ini dibuat dari pohon mulbery… Read more

Simptom-simptom Stres.

Dengan gaya hidup zaman ini,masyarakat kita terdedah dengan pelbagai masalah termasuklah masalah kerja,kalau bagi yang masih belajar,terbeban dengan assigment dan masalah-masalah yang lain.Kita akan berada dalam keadaan stres dimana stress dapat dikenal pasti dengan beberapa simptom ini. Dengan mengenali simptom-simptom tekanan atau stres ini,kita mungkin dapat mengubati atau mengatasi masalah… Read more

Sharbinee Kena Siasat SPRM

Penjaga gol utama Terengganu, Mohd Sharbinee Allawee Ramlie telah dipanggil oleh SPRM untuk memberi keterangan berkenaan dengan jaringan gol sendiri yang dilakukan semasa perlawanan Terengganu dan Kedah tempohari. Keterangan ini adalah atas dakwaan menjual permainan atau dengan nama lainnya rasuah bolasepak. Turut sama dipanggil memberi keterangan adalah pegawai2 bolasepak Terengganu… Read more

Tan Sri Annuar Musa Nak Kemukakan Rayuan

Seperti yang diketahui, Tan Sri Annuar Musa selaku Timbalan Presiden FAM telah digantung dari aktiviti berkaitan bolasepak selama 2 tahun setengah. Dan beliau menyatakan keinginan untuk mengemukakan rayuan terhadap hukuman yang dikenakan ke atasnya. Rayuan ini adalah kepada Jawatankuasa Rayuan FAM. Sekiranya tak berjaya, beliau ingin merujuk kes tersebut Mahkamah… Read more

Sentuhan M Nasir Masih Berbisa – Awan Nano Hafiz Menang AJL26

Seperti yang ramai dah ketahui, juara AJL26 adalah lagu Awan Nano nyanyian Hafiz. Lagu ini digubah oleh M Nasir dan lirik oleh Budi Hekayat. Betul ke nama Budi ni?hehe. Tak kisahlah, lagu tu memang best. Tambahan pula dengan nyanyian Hafiz yang sangat sedap dan memukau. Dah macam lagu asal nyanyian… Read more

Pendatang Jadi Ulat

Rasanya ramai yang pernah dengar dan tahu tentang ulat tiket. Kebiasaannya ulat tiket ni orang malaysia kita jugak, tapi sekarang ni pendatang asing pun jadi ulat tiket. Dahla ulat tiket tu pun benda yang tak bagus, lagilah pendatang asing pulak tu kaut untung. Jadi ulat tiket ni memang dapat untung… Read more

Jamal Abdillah Diarah Keluar Dari Rumah Pengasih

Setelah lebih 5 tahun menghuni sebuah rumah di Pengasih akhirnya, Jamal Abdillah diarah keluar dari rumah tersebut. Jamal yang juga merupakan penyanyi terkenal tanahair, memang menerima rawatan di pengasih untuk merawat ketagihannya dengan dadah. Namun sekarang dia telahpun pulih dari ketagihan dadah. Mungkin, dengan itu pihak pengurusan merasakan yang Jamal… Read more

Pelajar Asing Di Saring Dahulu

Sekarang dah ramai sangat warga afrika yang terdapat di Malaysia ni, terutamanya yang masuk melalui visa pelajar. Tetapi sebenarnya mereka buat kerja lain dari yang sepatutnya iaitu sebagai pelajar. Ramai yang terlibat dalam kegiatan tak bermoral dan juga kegiatan jenayah yang boleh membahayakan rakyat negara kita. Untuk saringan ini, hanya… Read more