Kuota jemaah haji Malaysia tahun 2012 kekal 28,000

Sebelum ini Malaysia dikejutkan dengan berita bahawa Kerajaan Arab Saudi akan mengurangkan kuota haji rakyat Malaysia ekoran dari demonstrasi perhimpuan BERSIH 3.0 di Makkah dan Madinah pada 26 April lepas. Walaubagaimana keadaan itu ternyata tidak berlaku apabila Kerajaan Arab Saudi mengekalkan kuota 28,000 orang untuk jemaah Malaysia menunaikan haji pada… Read more

Shebby Dilantik Pengarah Bolasepak Blackburn

Ini berita yang agak mengejutkan kerana ada personaliti dari negara kita dilantik ke jawatan dalam suatu kelab luar negara. Blackburn merupakan salah satu kelab bolasepak di England. Cuma Blackburn ni baru je turun ke divisyen 2 dalam liga Inggeris. Tetapi perlantikan merupakan satu pengiktirafan kepada rakyat Malaysia. Hm, macam mana… Read more

Kereta Api China Pecahkan Rekod Kelajuan Dunia

Dalam 1 ujian kecepatan yang telah dilakukan oleh Kementerian Perkeretaapian China, keretapi penumpang yang negara tersebut cipta telah menduduki tempat pertama di dunia sebagai keretapi terlaju di dunia sekaligus telah memecahkan rekod kecepatan keretapi paling laju di dunia sebelum ini iaitu selaju 486km per jam. Pejabat  Berita China Xinhua melaporkan… Read more

Wang Kertas Baru Dilancar

PM merasmikan pelancaran wang kertas baru hari ini. Kebanyakan atau semua not rasanya telah ditukarkan kepada rekabentuk baru. Duit RM20 pun ada kembali dengan menggunakan warna lama iaitu warna keemasan. Kalau nak tengok duit2 baru tersebut tunggulah bila dah ada kat pasaran nanti atau leh je tukar kat bank. Hehe…. Read more

Budak 13 Tahun Curi Bas Kilang. Isk.. Isk..

Menurut berita yang dibaca dari akbar Kosmo, budak yang baru berumur 13 tahun cuba curi bas kilang namun gagal melarikannya. Budak itu dikatakan mencuri bas kilang di kawasan perumahan senawang milik penduduk di situ. Tapi penduduk menyedari perbuatannya kerana dia tidak pandai memandu bas tersebut lalu melanggar kereta2 yang diletak… Read more

Malaysia Kalahkan Sydney FC 3 – 0

Pasukan harimau muda negara yang sedang menjalankan latihan dan perlawanan persahabatan di Australia telah memang perlawanan menentang Sydney FC. Sydney FC ni merupakan pasukan top dalam liga Australia. Namun dikatakan pasukan yang diturunkan dalam perlawanan tersebut hanyalah pasukan simpanan sahaja. Tapi tak kisahlah, janji menang. Hehe. Penjaring gol pasukan Malaysia… Read more

Perarakan Obor Terbesar Di Dunia – Rekod Dunia

Berita dari Jakarta, Indonesia, perarakan membawa obor terbesar telah diadakan dengan lebih 3,700 obor. Obor-obor ini bernyala di waktu malam dan dibawa oleh orang berarak di ibu kota Indonesia tersebut. Menurut rekod, ini juga merupakan suatu rekod dunia bagi perarakan membawa obor. Beberapa pegawai Guinness World Records juga telah menyampaikan… Read more

Rahsia Personaliti Diri bhg 2

a) Peramal Bersifat ; Gemar melakukan banyak perkara dalam satu masa. Selalu mempunyai  jawapan yang sesuai untuk setiap persoalan dan bijak mengenalpasti peluang baru. Tidak suka melakukan kerja yang remeh temeh. Gemar belajar mengenai perkara yang baru tapi kurang menggunakan ilmu tersebut. Sering memberi jawapan berbentuk umum. Gemar kerja yang… Read more

Ikan Aneh Mirip Buaya

Baru-baru ini Negara kita dikejutkan oleh kewujudan seekor ikan yang mirip buaya. Aneh tapi benar.. begitulah pendapat para penduduk yang mendiami kawasan Teluk Intan, Perak apabila mendengar berita ini. Ikan aneh ini muncul di sekitar kawasan tersebut sejak beberapa hari yang lalu. Kemunculan ikan aneh yang dipercayai terdiri daripada spesies… Read more

Kutipan Terkini Filem KL Gangster – 5 Juta

Diberitakan kutipan terkini filem terbitan Skop production ialah 5 juta. Kutipan ini adalah untuk 3 hari pertama. Setelah memecah rekod dengan mendapat kutipan 1.5 juta pada hari pertama tayangan, kini filem ini terus cemerlang. Akupun sendiri pun tak tengok lagi. Ala, biasa la filem aksi. Ramai orang suka, tapi aku… Read more