Masalah Ketumbit-Adakah Sebab Mengintai??

Orang-orang tua dahulu sering berkata,”jangan mengintai orang lain,nanti tumbuh ketumbit tu kat mata.” Betul atau tidak perkara ini??? Ketumbit atau nama lainnya [email protected] selalunya tumbuh dan naik di kawasan sekitar mata.Ia bercirikan kesakitan,eritema(kemerahan kulit yang disebabkan oleh dilatasi kapilari darah),dan berada setempat(tidak merebak). Hardeolum luar ialah jangkitan atau infeksi setempat… Read more

Pelajar buang bayi ke dalam sungai

Dilaporkan 2 remaja lelaki berumur 17 tahun telah ditahan polis kerana disyaki membuang bayi yang baru lahir ke dalam Sungai Berembang di Kampung Behor Rotan Pahit, Simpang Empat, Perlis, malam kelmarin. Bayi perempuan yang cukup sifat itu dikatakan dilahirkan oleh seorang pelajar sekolah agama disini. Difahamkan Kejadian buang bayi tersebut… Read more

Antibiotik jadi racun

Dilaporkan terdapat farmasi yang menjual antibiotik sewenang-wenangnya kepada orang ramai di negara ini tanpa preskripsi (penetapan) doktor. Ini membahayakan orang ramai kerana, jika antibiotik digunakan dengan cara dan sukatan yang salah terhadap sesuatu penyakit yang bukan disebabkan daripada jangkitan bakteria, ia boleh menyebabkan bakteria berevolusi genetik dan menjadi kebal terhadap… Read more

Mata Wanita Nie Tak Dapat Tutup @ Berkedip..

New Jersey~ Usaha Marylin Leisz untuk mencantikkan matanya dengan menjalani pembedahan tidak berhasil apabila hasil pembedahan itu menyebabkan dia tidak dapat menutup matanya buat seumur hidupnya. Mata wanita kelahiran New Jersey ni terus terbelalak sepanjang hari dan malam selama 24 jam tanpa terkatup. Doktor yang membedah matanya di Paramus, New… Read more

Soalan kepada pakar jantina..

Seorang lelaki bernama Ajan berjumpa pakar jantina iaitu seorang doktor di universiti Kuala Lumpur, di dalam biliknya dia cuba menceritakan masalahnya. Ajan: Assalamualaikum doktor Doktor: Ye Ajan, saya diberitahu awak ada masalah. Cucite? (Cuba cerita) Ajan: Saya ni ada kawan Namanya Rosli, kami kawan rapat macam adik beradik, Kami berdua… Read more

Dia Digelar “Elephant Man”

Dia digelar “Elephant Man” kerana tumor di mukanya. Lelaki ni berumur 31 tahun dan mendapat tumor dimukanya sejak lahir. Kesannya bukan sahaja dari segi fizikal malah membawa kesan dari segi mental dan emosi dirinya. Dia terpaksa membawa tumor ni kemana-mana dan mengalami kesukaran untuk berjalan. Tetapi baru-baru ini, dia mengambil… Read more

Restoran Konsep Hospital

Sebuah restoran berkonsepkan hospital dibuka kat Riga, Latvia dan dinamakan “Hospitalis“. Hiasan dalaman, pekerja termasuk servis dia semuanya menggunakan tema kedoktoran. Bayangkan la, korang nak makan pun rasa macam nak bedah orang. Korang jugak boleh pilih nak makan kat mana, contohnya kat bilik pembedahan ataupun bilik sakit jiwa.