Tiket Balik Kelantan Dah Habis

Tiket bas ekpress untuk balik ke Pantai Timur terutamanya ke Kelantan telah habis dijual samada secara dikaunter atau secara online. Padahal bulan ramadhan baru bermula. Ini merupakan fenomena biasa di musim perayaan kerana ramai anak perantauan negeri Kelantan yang berada di serata semenanjung samada bekerja atau belajar. Namun masih ada… Read more

Gerhana Matahari Penuh Di Utara Australia.

Di Palm Cove,Australia,puluhan ribu orang berhimpun untuk memerhatikan fenomena gerhana matahari penuh semalam.Mereka menyaksikan fenomena bulan melintasi matahari sekali gus menyebabkan suasana gelap berlaku di sekitar wilayah Queensland.Bulan perlahan-lahan bergerak melindungi matahari yang menyebabkan terbentuknya fenomena lingkaran cincin.Perjalanan gerhana matahari yang singkat itu selepas waktu subuh. Gerhana itu juga boleh… Read more

Taj Mahal Mulai Senget!

Salah satu daripada tujuh keajaiban dunia,Bangunan Taj Mahal dilaporkan telah senget.Ia juga adalah salah satu dari tapak warisan sedunia yang diiktiraf UNESCO.Keadaan ini dikatakan berpunca daripada Sungai Yamuna yang kekeringan air. Ini sekaligus menjejaskan air bawah tanah dan memberi kesan kepada struktur menara berkenaan.Asas binaannya bergantung atas andas kayu jati… Read more

Jom Main Labyrinths..!

Hmmm..korang tau tak apa itu permainan labyrinths & mazes? Tak tau? Untuk pengetahuan korang, permainan labyrinths ini adalah permainan teka-teki berkonsepkan alam semulajadi. Masa kecik-kecik dulu, pernah tak korang main permainan melukis dan mencari jalan keluar untuk anak ayam yang tersesat dan nak pulang ke rebannya tu?? Tak tau lagi..ha..korang… Read more

Google Earth Spot ‘Tuhan’? Betul ker.??

BERN – Korang percaya tak kalau Google Earth dapat mengambil gambar Tuhan.?? Fenomena aneh dan pelik telah dirakam oleh Google Street View. Layanan pencitraan digital tersebut menangkap gambar yang dikatakan sebagai pemunculan Tuhan di Bumi. Gambar yang berbentuk bayang-bayang tersebut tampak tergantung di udara, di sebuah danau di Quarten, Swiss…. Read more

Kahwin Lambat Punca Kesuburan Turun

Sekarang ni ramai antara kita yang kahwin lambat atas pelbagai sebab tertentu. Fenomena ini memang menjadi2 pada zaman moden sekarang ini. Ramai yang lebih mementingkan kerja serta mengutamakan kehidupan peribadi. Selain itu, faktor kewangan juga menjadi penghalang untuk kahwin awal. Namun, menurut kajian terkini, kahwin lambat menjadi salah satu faktor… Read more

Gunung Ais Menyanyi

Semuanya bermula pada bulan Julai dan November, tahun 2002, ketika para ilmuwan dari institute tersebut menjalankan penelitian ke atas gerakan Bumi di Antartika. Saat tekun merakam bunyi  seismos untuk mengukur gempa bumi dan gerakan tektonik pada lempeng ais di pesisir Atlantik, Selatan Antartika, tiba-tiba mereka terdengar signal akustik berfrekuensi sekitar… Read more