Kalaulah Sungai di Malaysia macam di Korea

Korang tau tak, Cheonggyecheon River dahulu merupakan sebatang jalan raya yang sibuk dan sesak. Bukan itu sahaja, ia mengundang kepada masalah banjir dan juga alam sekitar. Landscape architect kat sana berjaya selesaikan masalah ni dengan membina sebatang sungai…huh, sungai? yup, sungai.. sistem ni lebih kurang macam sistem pengaliran/ saliran ataupun… Read more

Taman Olimpik Beijing

Sukan Olimpik kat Beijing dah nak mula, tapi banyak pulak masalah diorang hadapi….banjir, jerebu, rusuhan, gempa bumi…huhu… Tapi apa-apa pun sambutan diorang tetap meriah, contohnya taman ni….