Bahayanya GULA..!!

Tahukah anda, Satu sudu kecil gula menghasilkan 20 kilo kalori. Berat satu sudu kecil gula adalah lima gram. Oleh itu satu kilogram gula adalah bersamaan dengan 200 sudu kecil gula. Untuk membakar 140 kilo kalori daripada 7 sudu kecil gula, seseorang itu perlu berjoging atau berjalan menaiki bukit selama 20… Read more

Teka Teki : Sila Jawab Ye

Teka teki special ini diolah berdasarkan kejadian benar yang berlaku di Perancis. Begini, suatu hari seorang tauke kedai bunga yang berasal dari Jerman pergi ke 1 kedai gunting rambut. Selepas gunting, lelaki Jerman itu pun hulurkan duit, tapi si tukang gunting rambut berkata, “tak apa cik, sekarang saya tengah buat… Read more

Guna COKE pun boleh buat Bateri

Satu konsep model handphone yang menggunakan minuman ringan seperti COCA-COLA dicipta oleh seorang desinner ni. Uniknya, sambil pakai hp, korang boleh minum la kan. Konsep ni tak ubah macam botol air handphone yang budak darjah satu bawak tu..haha. Coke ni memang banyak carbohydrates (gula), jadi ia memang cukup untuk menghasilkan… Read more

1001 Kebaikan Pisang

Zat yang terkandung dalam sebiji buah pisang ternyata sangat banyak. Pisang yang benar-benar masak lebih mudah dicerna dan gula buahnya telah berubah menjadi glukos semula jadi dan proses penyerapan serta peredarannya didalam darah juga menjadi lebih cepat. Antara khasiat pisang yang lain. 1. Sebagai sumber tenaga Pisang dapat dicerna dengan… Read more