Katak Berkaki Tujuh.

Di sebuah wilayah Guangzhou,China telah ditemui seekor katak yang memiliki tujuh kaki.Wu Xiaotan,seorang pelayan restoran menemui spesies katak yang unik ini semasa menghidangkan sajian di restoran tempat beliau bekerja. Disebabkan oleh keunikan yang terdapat pada katak tersebut,Wu membuat keputusan untuk memelihara katak itu sebagai haiwan peliharaannya.

Gajah liar musnahkan tanaman sawit peneroka Sungai Tekam Utara

Sekumpulan 10 ekor gajah liar yang dikatakan sering menceroboh ladang sawit penduduk di FELDA Sungai Tekam Utara telah menimbulkan kebimbangan Lebih 500 peneroka. Gajah-gajah itu didakwa telah mula menceroboh ladang penduduk sejak Januari lepas.Hingga setakat ini lebih 2,000 pokok sawit matang dan baru ditanam semula, musnah akibat serangan gajah itu… Read more

Bisa Kalajengking Bark Scorpion Mampu Mencegah Kegagalan Jantung

Siapa yang tidak takut dengan kala jengking?? Haiwan unik ini digeruni kerana racun di dalam tubuhnya diketahui sangat berbahaya. Tapi para penyelidik Inggeris  mendedahkan bahawa racun kala jengking boleh menjadi kunci untuk mengelakkan kegagalan bypass jantung. Jika seseorang mengalami gangguan pada jantung, maka rawatan yang diperlukan adalah melakukan operasi bypass…. Read more

Tradisi Elak Ditanduk Lembu Menjelang Tahun Baru

Di negara Colombia terdapat satu majlis tradisi yang mana orang ramai memberanikan diri untuk dikejar lembu jantan yang bengis. Tradisi ini biasanya diadakan menjelang tahun baru. Namun dalam kejadian baru2 ini, beberapa orang telah gagal mengelak diri dari ditanduk lembu. Mereka hanya cedera yang tak berapa parah ditanduk lembu2 yang… Read more

Tatu Unik di Gigi

Pernah tak korang dengar tentang tatu gigi..?? Mesti pertama kali korang dengar kan..?? Untuk pengetahuan korang, tatu gigi ni tengah dok FoFular kat India tau..?? Diorang melukis pelbagai jenis tatu di gigi diorang seperti tengkorak, bunga, haiwan, serangga terbang seperti rama-rama, dan ada yang melukis wajah pemimpin dunia di gigi… Read more

4 Mekanisme Pertahanan Diri Haiwan Yang Sempoi Tapi Pelik

Bukan manusia jer yang mampu mempertahankan diri tau, haiwan pun ada cara tersendiri diorang untuk mempertahankan diri mereka sendiri. Saksikanlah.. 1. Timun Laut Apabila merasa diancam, timun laut akan mengubah dirinya daripada keras menjadi lembut atau daripada lembut menjadi keras mengikut keadaan. Seperti echinoderms yang lain,timun laut mempunyai sejenis kolagen di… Read more

DNA Terumbu Karang Sama Dengan DNA Manusia?? Biar Betoolll….

Terumbu karang merupakan hidupan yang tertua di Bumi. Ia merupakan hidupan yang sangat cantik dan mempunyai pelbagai bentuk serta warna yang menakjubkan. Namun, baru-baru ini, para saintis telah mendapat satu penemuan yang amat mengejutkan dimana mereka mendapati bahawa gen DNA yang terdapat pada terumbu karang telah menyamai gen DNA manusia… Read more

Kahkahkah..lawak lawak..!!

sanggup ke korang makan burger anjing nie..?? yuckkkss.. kerana kebuluran di padang pasir, haiwan dan manusia pon boleh berebut makanan.. oohhhh nak mengurat yer,,?? nak rasa silat seribu tangan nih..?? wacchhhaaaa..!!amik kau..!! kalo nak berangan jadi artis pon, agak-agak la,,kau tue kucing… eh bang.! salah orang kau bawak lari daa..tak… Read more

Ayam Macam Penguin..??

Gaya comel ayam ini betul-betul iras perlakuan seekor penguin. Mujurlah tubuhnya dibaluti bulu seperti ayam-ayam lain. Gara-gara ayam itu berlagak seperti seekor penguin, akhbar tempatan China telah mengelarnya sebagai Mumble. Nama tersebut diambil sempena watak seekor penguin dalam filem animasi yang berjudul ‘Happy Feet’. Pemilik ayam tersebut, iaitu seorang petani,… Read more