Ubat Bernilai 1 Juta Dijumpai Semula

Ubatan yang dikatakan bernilai lebih kurang RM1 juta yang dilaporkan hilang dari stor HKL akhirnya dijumpai semula disebuah bangunan. Ubatan ini dipercayai dicuri untuk dijual di pasaran gelap. Ubat ini berjaya ditemui semula hasil daripada soal siasat yang dilakukan terhadap dua orang kakitangan HKL sendiri. Siasatan dilakukan apabila laporan polis… Read more

Justin Bieber & Minyak Wangi

Korang pernah dengar tak minyak wangi yang dinamakan “Someday”? Itu lah minyak wangi hasil ciptaan kreatif penyanyi remaja Barat paling popular skang nih..sapa lagi kalo tak Justin Bieber. Minyak wangi keluaran terbaru ini telah dirasmikan pengeluarannya oleh Justin Bieber sendiri di Macy Herald Square, New York pada 23 Jun yang… Read more

Tong Sampah Zaman Moden

Wow..!!!!!!!!!!!! Zaman moden skarang, tong sampah pon dah jadi canggih dah.check it out babe..!! 1. Touchless Automatic Trash Can Namanya menjelaskan fungsinya,,seperti yang kita semua ketahui, banyak yang jijik untuk memegang apatah lagi membuka penutup tong sampah. Tapi dengan adanya teknologi moden hasil kebijaksanaan para saintis kita, kini kita tidak perlu… Read more

Ayam Macam Penguin..??

Gaya comel ayam ini betul-betul iras perlakuan seekor penguin. Mujurlah tubuhnya dibaluti bulu seperti ayam-ayam lain. Gara-gara ayam itu berlagak seperti seekor penguin, akhbar tempatan China telah mengelarnya sebagai Mumble. Nama tersebut diambil sempena watak seekor penguin dalam filem animasi yang berjudul ‘Happy Feet’. Pemilik ayam tersebut, iaitu seorang petani,… Read more

Mengapa Jari Menjadi Kerepot Ketika Basah????

Jari yang berubah menjadi kerepot ketika basah nampak seperti sebentuk adaptasi agar kita boleh menggenggam lebih kuat dalam keasaan yang basah. Hipotesis tersebut disampaikan oleh Mark Changizi, ahli neurobiologi evolusioner di 2AI Labs, di Boise, Idaho, Amerika Syarikat. Hasil kajian Changizi bersama rakan sekerjanya yang telah disiarkan dalam jurnal Brain,… Read more

Ikan Unik Yang Berubah Saiz

Pernahkah anda terfikir akan kewujudan ikan yang dapat mengubah saiz tubuhnya sendiri? Pelik tapi benar. Perkara inilah yang menjadi persoalan utama kapada seorang saintis dari Finland. Hasil kajian beliau telah dikeluarkan di jurnal FUNCTIONAL ECOLOGY. Fenomena ini merupakan fenomena pengecilan tubuh pertama yang ditemui pada ikan. Kajian telah membuktikan bahawa… Read more

Rekabentuk Apartment Unik

Rekabentuk bangunan yang pelik  dari seluruh dunia menghasilkan satu identiti yang unik yang merupakan hasil luahan kreativiti dari arkitek yang hebat dari sleuruh dunia. Jom tengok antara 20 bangunan apartment yang agak pelik dan unik. 1) Expo 67 – Montreal Quebec, Canada – inspirasi dari Lego