Mengapa Masyarakat Pygmy Pendek

Masyarakat pygmy merupakan beberapa kelompok masyarakat yang hidup di beberapa wilayah seperti Afrika, Indonesia, Filipina dan kepulauan Andaman, yang terletak di sebelah tenggara Burma. Beberapa kajian yang dilakukan oleh saintis mendapati bahawa fizikal masyarakat lelaki dewasa pygmy rata-ratanya berukuran 155cm atau hanya setinggi 5 kaki 1 inci sahaja. Kajian yang… Read more

Cik ayam yang tak berbulu

Kebiasaannya ayam berbulu lebat, berbeza dengan ayam Sumijan di Solo, Indonesia yang tidak memiliki sehelai pun bulu di badannya. Sekali tengok sama je seperti ayam yang dibeli di pasar untuk dimasak. Bezaya ayam ini masih hidup dan boleh berjalan-jalan dengan cool. Sumijan pemilik Kliwon, nama ayam itu berkata, sejak menetas… Read more

Papan Iklan di Indonesia

Kempen pilihan raya di indonesia korang tak percaya, jom tengok gambar-gambar ni: Kalau di Malaysia “cucilah tangan dengan bersih” tapi diorang “Makan dan minum menggunakan tangan kanan”… hurm, diorang selalu guna tangan kiri kah? Ni plak poster pilihan raya diorang: gambar seorang calon kat bawah ni dikaburkan, sebab telah meninggal… Read more

Pencemaran Sungai.

Pernah tengok post edisi sungai di esempoi.com? Boleh rujuk sini: Sungai Suci di india. Kalaulah Sungai di Malaysia macam di Korea. Topik ini pun mengenai pencemaran sungai. Tiada kata yang dapat diungkapkan. Hanya, Sayangi lah sungai kita! Sungai Citarum di Jawa Barat,Indonesia

29 Rahsia Negara yang perlu diketahui.

Artikel ini dipetik dari Military of Malaysia (Fakta yang saya kemukakan ini mungkin di bawahnya ada yang tidak tepat kerana tidak dapat disahkan kebenarannya. Saya berharap ada pembaca yang akan terangsang mindanya dan cuba mencari kebenaran akan cerita-cerita di bawah ini) Malaysia pernah menghantar pasukan tentera semasa Perang Vietnam bagi… Read more

10 pistol terbaik dunia

Pistol merupakan senjata api yang boleh diguna pakai dengan satu tangan. Kata ‘pistol’ mulai digunakan untuk menggambarkan senjata api genggam pada abad ke-18. Pada abad ke-15 pistol bererti sebuah pisau kecil yang boleh disembunyikan di dalam pakaian. Pistol atau senjata api genggam dibagi menjadi dua jenis utama. Revolver, yang menggunakan… Read more

Mengapa Orang Eropah Lebih Tinggi Dari Orang Asia

Assalamualaikum wbt sekalian Muslimin, Siapa yang pernah hidup zaman perang dunia kedua sewaktu Jepun menyerang Tanah Melayu pastinya mereka masih ingat bagaimana orang Jepun ini macam ayam katik atau macam ayam serama kerana mereka adalah orang yang pendek. Bila kita berkunjung ke mana-mana pusat peranginan seperti Genting Highland tentunya kagum… Read more