14 Fakta Menarik Tentang Meteor.

1.Apabila meteor menghasilkan cahaya yang mencukupi maka terbentuklah bayang-bayang di bumi,ia dipanggil bola api(fireball). 2.Meteor ialah zarah kecil daripada angkasa yang menghasilkan cahaya kerana ia memasuki atmosfera bumi. 3.Apabila bola api meletup di atmosfera,ia dipanggil bolide. 4.Meteor,saiznya bermula dari sekecil sebutir pasir kepada sebesar sebiji bola besbol. 5.Meteor yang terbesar… Read more

10 Fakta Mengenai Telur.

1.Telur mempunyai nilai penggunaan protein(net protein utilization) 100% berbanding dengan daging ayam(80%) dan susu (75%). 2.Kulit telur terdiri daripada kalsium karbonat yang juga merupakan bahan utama beberapa jenis antacids.Sekitar 9-12% berat telur terdiri daripada kulitnya.Kulit telur juga memiliki pori-pori halus yang membolehkan oksigen masuk dan karbon dioksida serta lembapan keluar…. Read more

Tips Menjalinkan Hubungan Akrab

Best friends !! kawan baik,,seseorang yang sangat korang perlukan dalam kehidupan seharian korang. Best friend korang nie lah yang bersama kita tatkala susah dan senang, tapi kadang-kadang korang pon tak tau macamane utk menjaga hati diorang kan.?? Kat sini ada bagi tips macam mane utk menjalinkan hubungan yang akrab dan… Read more

Oarfish Ikan Ular Laut Kuno

Oarfish, juga dikenal sebagai ribbonfish dan raja ikan haring, adalah makhluk air yang dalam yang dapat membesar sehingga ukuran 50 kaki (15 meter) panjangnya dan berat hingga 600 paun (272 kg). Makhluk laut dalam ini adalah ikan bertulang resmi terpanjang hidup pada kedalaman antara 66 kaki dan 1000 kaki. Telah… Read more

Misteri Ular di Tangan Ratu Elizabeth

Gambar ular misteri yang melingkar muncul dalam lukisan abad ke-16 yang menggambarkan Ratu Elizabeth I, demikian diberitakan oleh National Portrait Gallery di London. Menurut para pengkaji, ular itu dalam versi aslinya digambarkan sedang melingkar di jari-jari ratu. Namun gambar ular tersebut sepertinya dianggap kurang sesuai oleh pelukisnya di saat terakhir… Read more

Kisah Keganasan Bujang Senang di Sarawak

Bujang Senang merupakan seekor buaya yang terkenal dengan kisah keganasannya..buaya ini bermastautin di sungai-sungai besar di Sarawak, khasnya Sungai Batang Lupar dan Sungai Sarawak..kisah kekejamannya bermula di era 8 -an lagi apabila ramai penduduk Sarawak menjadi korban kekejamannya…Buaya yang paling tersohor di Sarawak ini Buaya Hitam Putih yang diberi nama… Read more