4 Jenis Sahabat Setiamu

1. Jenis Pengkritik  Teman dengan jenis ini akan selalu mengingatkan kita ketika kita melakukan kesalahan. Tanpa diminta pun, dia akan selalu mengkritik kita bila melakukan sesuatu hal yang menyimpang atau menyalahi batasan. Rakan jenis ini sangat baik untuk mengingatkan kita pada jalan yang benar, meskipun kadang kala menyakitkan hati mendengar… Read more

Abu Buang Batu

Cikgu: Kenapa awak lambat, Abu? Abu: Saya lempar batu ke dalam sungai cikgu.. Cikgu: Kenapa nak kena lempar batu pulak? Abu: Sebab batu bagi berat sampan cikgu.. (kebetulan diorang datang ke sekolah naik sampan.) Cikgu: Kamu pulak, Leman? Leman: Saya tolong Abu buang batu, cikgu.. Cikgu: Berat ke batu tu?… Read more

6 Permata Hati Penyentuh Naluri

Sekiranya kau bekerja semata-mata kerana wang, maka kau tidak akan mendapat kemewahan daripadanya. Tetapi jika kau menyintai sesuatu pekerjaan yang kau lakukan itu, maka kejayaan itu sememangnya milikmu yang abadi.. ~ Ray Kroc, Pengasas McDonalds. Masa depan yang cerah adalah berdasarkan masa lalu yang telah dilupakan. Kamu tidak akan dapat melangkah… Read more

Kanibal

Tiga orang pengembara yang tersesat dalam hutan tebal telah ditangkap oleh sekumpulan masyarakat orang asli kanibal. Mereka diikat pada pokok yang besar. Ketua kumpulan kanibal tampil ke depan ketiga-tiga pengembara tersebut dan berkata, “kamu telah menceroboh ke kawasan kami. Sebagai hukuman, kamu diberi dua pilihan – dibelasah atau dimakan?”Dia merenung… Read more

Misi atau Duit..??

MOSTI sedang mencari angkasawan utk dihantar ke marikh. Walaubagaimanapun, mereka hanya boleh pergi sahaja, dan tidak akan pulang ke bumi. Calon pertama, seorg engineer di tanya berapa banyak wang yg dia mahu.”Sejuta” jawapnye “Saya nak sumbangkan utk anak-anak yatim.” Calon seterusnya adalah seorg doktor. Dia juga di tanya soalan yg… Read more

8 Alasan Tolak cinta Bestfriend

Dari kecil kamu berkawan dengan nya. malah keakraban seperti seorang yang bersaudara. Namun kini tiba-tiba dia meluahkan perasaan cintanya terhadapmu. Kamu pasti berasa serba salah untuk memberikan jawapan. Mahu terus mengatakan tidak sudi, bimbang menyakiti hatinya namun untuk menerimanya tidak pernah ada rasa cinta dihatimu terhadapnya. Berikut 8 alasan yang… Read more

Gosok Gigi, Abah..!!

Pagi itu, Jamal mengejutkan anak lelakinya, Ben untuk bangun dan bersiap-siap untuk pergi ke sekolah. Anak lelakinya yang berusia 8 tahun itu sangat liat untuk bangun pagi. Satu lagi tabiat buruk Ben adalah, dia tidak suka menggosok gigi. Untuk memastikan Ben menggosok giginya pada pagi itu, maka Jamal pun mengingatkan… Read more

Hadiah Untuk Cikgu – Cerita Kelakar Hari Ini

Suatu pagi di dalam sebuah kelas 4 Slow, di sebuah sekolah rendah, di kawasan pedalaman. Cikgu sedang memberikan cadangan kepada murid-muridnya tentang hadiah sempena Hari Guru esok. Cikgu: Saya tak kisah apa-apa jenis hadiah yang kamu nak berikan. Murid: Tapi cikgu, hadiah yang macam mana? Cikgu: Cikgu cadangkan begini, jika… Read more

10 Alasan Anda Dipilih atau Di reject

Biarpun telah lama berkawan tetapi si dia dia tidak pernah memberi jawapan yang pasti sama ada kamu ini pilihannya ataupun tidak. Sebenarnya, tidak perlu tunggu si dia berterus terang kamu sendiri sudah boleh menggak keputusannya. Mudah sahaja. Berikut adalah tanda-tanda kamu adalah pilihannya dan bukan pilihannya. Mana satu yang kamu… Read more

Lawak Rambut Perang

Seorang gadis berambut perang telah pergi ke sebuah kedai elektronik.. Gadis    : Saya ingin membeli TV ini.. Penjual : Sorry, barang ini tidak di jual untuk orang berambut perang.. Gadis berambut perang itu segera bergegas pulang dan terus menyembur rambutnya. Lalu dia pergi semula ke kedai tadi dan berkata kepada penjualnya….. Read more