Khasiat 5 Kacang

1.Kacang Dhal -Kandungan protein sebanyak 26%. -Meningkatkan metabolisme buah pinggang. -Mengekalkan fungsi otot dan kepadatan buah pinggang. -Melancarkan perjalanan darah ke jantung. 2.Kacang Hijau -Mengandungi fiber,karbohidrat,mineral terhidrat,protein dan vitamin. -Menyeimbangkan tahap kesihatan hati dan hempedu. -Meneutralkan toksin dalam tubuh. -Melegakan jangkitan salur kencing. -Mengurangkan radang,pengumpulan air,tekanan darah tinggi,asid gastrik,masalah jantung… Read more

Masalah Ketumbit-Adakah Sebab Mengintai??

Orang-orang tua dahulu sering berkata,”jangan mengintai orang lain,nanti tumbuh ketumbit tu kat mata.” Betul atau tidak perkara ini??? Ketumbit atau nama lainnya [email protected] selalunya tumbuh dan naik di kawasan sekitar mata.Ia bercirikan kesakitan,eritema(kemerahan kulit yang disebabkan oleh dilatasi kapilari darah),dan berada setempat(tidak merebak). Hardeolum luar ialah jangkitan atau infeksi setempat… Read more

20 Panduan Pemakanan Bagi Penghidap Diabetes(Kencing Manis).

Mungkin ramai diantara penghidap Diabetes tertanya-tanya adakah mereka boleh makan makanan itu?makanan ini?Dan mungkin ada yang takut untuk memakan sesuatu.Jadi disini terdapat beberapa panduan pemakanan yang boleh diamalkan oleh penghidap diabetes.Pada hakikatnya,penghidap Diabetes boleh makan seperti mereka yang normal.Namun, harus diingati bahawa penghidap Diabetes harus mengawal berat dan kadar gula… Read more

Khasiat Kacang Botol.

Jika sebut pasal ulam atau sayur-sayuran sudah pasti ramai yang mengelak terutamanya generasi muda.Namun sedarkah kita bahawa tumbuhan-tumbuhan hijau ini banyak menyumbang kepada kesihatan kita.Kali ini saya ingin membawa anda merungkai khasiat disebalik kacang botol.Kacang botol ini lazimnya dijadikan ulam dalam juadah masyarakat Malaysia terutamanya masyarakat melayu.Psophocarpus tetragonolobus merupakan nama… Read more

Tuala Sarang Pembiakan Bakteria.

Tuala merupakan peralatan wajib yang perlu kita bawa ketika hendak mandi.Oleh kerana ia digunakan untuk mengelap dan mengeringkan seluruh tubuh,kebersihannya perlulah dijaga dengan baik kerana ia boleh mempengaruhi kesihatan.Tuala yang kotor akan menjadi sarang pelbagai jenis bakteria sehingga ia boleh mengundang kepada masalah kesihatan kulit. Sebaiknya,eloklah jika kita sentiasa memberikan… Read more

Cara Tradisional Menjaga Rambut Sihat dan Lurus

 Rambut Lurus Menawan Untuk rambut yang lurus menawan, pastikan rambut korang sentiasa dilembapkan dan urut kulit kepala korang kalau korang tak nak basahkan rambut korang. Langkah ini penting untuk memastikan perjalanan darah di kepala sentiasa lancar dan membolehkan rambut tampil berseri-seri dan menawan sepanjang masa. Untuk meluruskan rambut secara tradisional,… Read more

2 Sebab Utama Untuk Berhenti Minum Air Soda.!

Air soda atau senang cerota air yang bergas macam coca cola, f&N,dan mirinda  sememangnya digemari ramai kerana rasanya yang manis dan bergas. Mengikut 1 fakta yang kitorang dapat dari 1 website, di Amerika, purata air soda yang diminum oleh warga Amerika adalah 44.7 gelen setiap tahun. Nak tau banyak mana… Read more

Lawak Giler..

1) Lubang ape yang rasanye hangat, nikmat dan nyaman? Answer: LUBANGun pagi2, tarik selimut pas tu tido balik. 2) Minyak ape yang disukai oleh lelaki? Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak Liga-M 3) Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar? Answer: Kuih salah bikin. 4) Binatang ape power Karate? Answer:… Read more

Kahkahkah..lawak lawak..!!

sanggup ke korang makan burger anjing nie..?? yuckkkss.. kerana kebuluran di padang pasir, haiwan dan manusia pon boleh berebut makanan.. oohhhh nak mengurat yer,,?? nak rasa silat seribu tangan nih..?? wacchhhaaaa..!!amik kau..!! kalo nak berangan jadi artis pon, agak-agak la,,kau tue kucing… eh bang.! salah orang kau bawak lari daa..tak… Read more

Fakta Maya 1 – Kena Tahu Ni

Organisma hidup yang terdapat pada kulit seorang manusia lebih banyak dari jumlah manusia yang terdapat di muka bumi ini. Otot-otot yang terdapat pada badan manusia membentuk separuh daripada berat badan. Lemak dalam badan manusia cukup untuk menghasilkan 7 buku sabun mandi. Zirafah tidak batuk. Meskipun mempunyai bonggolan, tulang belakang seekor… Read more