Google Earth Spot ‘Tuhan’? Betul ker.??

BERN – Korang percaya tak kalau Google Earth dapat mengambil gambar Tuhan.?? Fenomena aneh dan pelik telah dirakam oleh Google Street View. Layanan pencitraan digital tersebut menangkap gambar yang dikatakan sebagai pemunculan Tuhan di Bumi. Gambar yang berbentuk bayang-bayang tersebut tampak tergantung di udara, di sebuah danau di Quarten, Swiss…. Read more

Millennium Park Chicago

Dibuka pada tahun 2004 selepas banyak kali ditangguhkan disebabkan kekurangan budject. Millennium Park ni projek terbesar di Chicago dengan kos $480 million dan lanskap arkiteknya ialah Kathryn Gustafson. Ape yang ade kat park ni? Tengok gambar >>>

Pencemaran Sungai.

Pernah tengok post edisi sungai di esempoi.com? Boleh rujuk sini: Sungai Suci di india. Kalaulah Sungai di Malaysia macam di Korea. Topik ini pun mengenai pencemaran sungai. Tiada kata yang dapat diungkapkan. Hanya, Sayangi lah sungai kita! Sungai Citarum di Jawa Barat,Indonesia

Restoran atas pokok

Satu lagi design restoran kat atas pokok yang di inspirasikan dari kepompong rama-rama dan juga berdasarkan impian zaman kanak-kanak, cerita dongeng dan imiginasi. Restoran ni cuma ada 18 tempat duduk dengan lebar 10 meter dan setinggi 12 meter.

Ape korang Boleh Buat dengan Pokok

Pokok sebenarnya ade banyak kegunaan, tak semestinya bagi oksigen kat manusia je. Pokokjuga boleh digunakan sebagai sebagai perabot dalam rumah, sculpture, tempat duduk, tangga, rak dan sebagainya

Shopping Mall di Jepun

Namba Parks, Japan sebenarnya sebuah pusat membeli-belah. Apa yang menariknya tempat ni lengkap dengan design lanskap

Rumah Hijau daripada Lumut

Dinding guna cat? Ketinggalan betul la, sekarang orang guna lumut. Lebih jimat, lawa dan dapat udara segar sekali, tapi geli la sikit. Direka oleh 2 orang arkitek dari Mass Studies di sebuah rumah seorang fesyen designer Ann Demeulemeester’s store in Seoul, South Korea. Bangunan ni siap pada October 2007. Lumut… Read more

Hotel di China -Mesra Alam

Songjiang, berdekatan dengan Shanghai makin lama makin terkenal dengan industri perlancongan disebabkan keunikan lanskap dan keindahan alam semulajadinya. Dan sekarang diorang tengah buat Songjiang Hotel yang dijangka dapat menarik lagi ramai pelancong. Ape yang Best??

Tandas Awam di SWITZERLAND

Salam. Harini mau tunjuk pasal toilet ler. Posting ni dah berangkai dgn post sebelum2 ni..iaitu design unik di singapura (dinding cermin), dan restoran tandas di taiwan.. walaupun masing – masing tiada kaitan. sukati aku la nak kait kan, tul tak? tiada bau busuk yg akan kuar dari blog ni, harap… Read more

Menyepi kat UiTM Perak

Adoi, sedih pulak rasa bila tak boleh online 2-3 hari ni, entah kenape line celcom 3G kat UiTM perak ni tak berape betul…..ahhh…sampai bile nak macam ni..huhuhu :merana: dah la Kat kolej tak boleh dapat wireless, Dulu memang tak sabar nak balik UiTM, sekarang aku rase macam nak balik plak…. Read more