Cendawan Tangan Zombie

Kekayaan flora dan fauna dunia sangatlah luas dan bermacam rupa bentuk dari yang biasa sampailah yang pelik bahkan yang belum pernah kita lihat sebelumnya seperti cendawan yang seakan tangan zombie ini. Cendawan yang mempunyai nama latin Clathrus Columnatus atau juga disebut Octopus Stinkhorn dan boleh juga disebut sebagai “Deadman’s Finger”… Read more

Ilusi Tersembunyi Dalam Logo.

Setiap logo yang dihasilkan pasti mempunyai maksud yang tersendiri,tidak kiralah organisasi kecil atau pun besar.Penghasilan logo lazimnya akan menggambarkan ciri-ciri syarikat tersebut.Di sini terdapat beberapa logo syarikat yang bukan sahaja istimewa bagi mereka tetapi juga menarik bagi kita. Pasti dalam logo di atas ini anda nampak anak panah jingga di… Read more

Tasik Kuno Ditemui Di Bawah Gurun Sahara

VIVAnews – Sebuah tasik kuno yang membentang sepanjang 350 kilometer dijumpai di bawah lautan pasir Gurun Sahara, Mesir. Pakar Geologi Ted Maxwell dari Smithsonian National Air dan Muzium Space, Washington DC, menguji gambar resolusi tinggi di barat daya Mesir yang diambil menggunakan Shuttle Radar Topografi Mission (SRTM) milik NASA. SRTM… Read more

Dua Planet Baru Bersaiz Bumi Ditemui

Saintis baru2 ini menemui dua buat planet baru yang berada di luar sistem solar. Planet2 ini dikatakan mempunyai saiz lebih kurang  sama dengan saiz bumi. Cuma tak boleh la kita katakan planet tersebut ada hidupan seperti di bumi kita ni. Dikatakan juga permukaan planet tersebut ada batu2an seperti bumi namun… Read more

Buat Kerana ALLAH.!

Kisah nie adalah untuk renungan kita bersama ek.?? Suatu hari, Sayidina Ali bin Abi Talib menyerang seorang Yahudi yang sel;alu menghina agama Islam. Pemuda Yahudi itu diserang habis-habisan hingga dia rebah ke tanah dan tidak berdaya lagi unuk menangkis serangan, libasan pedang dan puklan demi pukulan panglima Islam itu. Kini… Read more

Alga Hijau Serang Pantai Di China

Dadonghai, salah satu pantai yang paling popular di Pulau Hainan, ditutup dengan selimut alga hijau yang luas. Alga ini walaupun ia dianggap tidak berbahaya, tapi boleh menjejaskan kedua-dua pelancongan dan penangkapan ikan tempatan. Ia telah musnah ekosistem kerana ia menggunakan kuantiti yang banyak oksigen. Walaupun tidak berbahaya, kemasukan secara tiba-tiba… Read more

6 Tumbuhan Pelik Pemakan Daging

Daripada semua tanaman aneh di dunia, banyak tanaman yang memerlukan daging, seperti daging serangga, dan mereka adalah tumbuhan karnivor. Semua tanaman karnivor boleh ditemui di daerah dimana tanah memiliki nutrien yang sangat sedikit. Tanaman menarik ini dikategorikan sebagai karnivor karena mereka membuat perangkap serangga dan arthropoda, menghasilkan cairan pencernaan, melarutkan… Read more

Rekabentuk Apartment Dengan Dinding Bilik Boleh Gerak

Pernah tak jumpa bilik dalam apartment yang boleh berubah saiz atau luas? Ini saya nak tunjuk kat bawah, apartment yang mempunyai dinding boleh gerak atau alih supaya kita boleh modify luas dan saiz bilik. Sila tengok contoh, kreatif tak?: Cuba tengok dinding yang kat tengah tu, boleh digerak bila2 masa… Read more