Daftar Pemilih Dengan SPR Secara Online Ada Ke?

Rasanya tak ramai yang tahu bahawa rakyat Malaysia yang masih belum mendaftar sebagai pengundi atau pemilih boleh mendaftar dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) secara online. Caranya mudah sahaja iaitu dengan mendownload Borang A dari laman  web www.spr.gov.my . Walaupun sebenarnya bukanlah mendaftar secara online betul2 tapi mendapatkan borang secara online…. Read more

Siti Bidik M16

Wow.! Hanya tu lah perkataan yang dapat eSempoi keluarkan apabila melihat gaya penyanyi nombor 1 negara, Datuk Siti membidik M16 ketika menjalani sesi latihan menembak Platun Seni Rejimen Askar Wataniah (RAW) yang berlangsung di Kem Perdana Sungai Besi beberapa hari yang lepas. Kata Datuk Siti mengulas mengenai latihan membidik M16 yang… Read more

Rumah Tangga Rita Rudaini Bak Telur di Hujung Tanduk?

Termenung panjang apabila membaca kisah Rita yang keluar di mana-mana media massa..tak kisah la majalah ker,, blog ker,, surat khabar ker,, BiPop ker,, mana-mana pun ada, yela kita ingatkan panas hingga ke petang, namun rupanya hujan di tengah hari kan..e sempoi tak nak la menyalahkan sapa-sapa atas keretakan rumah tangga… Read more

10 Negara Musuh Blogger..!!

1. MESIR Pada tahun 2008, seramai 100 orang blogger telah ditangkap kerana pelbagai kesalahan oleh pemerintah Mesir. Kesemua laman web yang ingin memasuki Mesir mestilah mendapat tapisan daripada laman web milik pemerintah Mesir iaitu Egypt Telecom. 2. TURKMENISTAN   Presiden Gurbanguly Berdymukhammedov telah membuka isolasi negaranya kepada dunia dengan menyediakan akses… Read more

Sigmond, Albert dan Mata Hari

Sigmond Freud, ahli psikologi terkemuka tidak pandai membaca jadual perjalanan keretapi. Oleh itu, beliau perlu sentiasa ditemani jika hendak ke mana-mana. Apakah kata-kata terakhir Albert Einsten sebelum meninggal dunia? Malang sungguh, tiada sesiapa yang tahu kerana dia bertutur dalam bahasa Jerman sedangkan ketika di penghujung nyawanya Einstein dijaga dan dirawat… Read more

Little Bastard James Dean Berpuaka

Seluruh dunia telah digemparkan dengan kematian pelakon sensasi Hollywood, James Dean pada 30 September 1955. James Dean terlibat dalam kemalangan jalan raya melibatkan kereta Porcshe Spyder 550 milik beliau yang bertembung dengan sebuah kenderaan dari arah bertentangan di Lebuh Raya berhampitan Cholame, California. Selepas kematian James Dean, kereta Porcshe yang… Read more

Rahsia Kejelitaan Spesies “Kak Pon”

Dia datang..dengan lenggang lenggoknya..dia datang..dengan senyum simpulnya..dia datang..mendebarkan hatiku…. Pasti anda masih ingat lagu yang popular dengan iklan tong gas Petronas ini kan..?? Si ‘dia’ yang dimaksudkan dalam lagu ini kali ini bukanlah tong gas, sebaliknya seorang mak nyah atau lebih dikenali dengan panggilan kak pon. Dulu, badan diorang sasa,otot… Read more

Ikan Aneh Mirip Buaya

Baru-baru ini Negara kita dikejutkan oleh kewujudan seekor ikan yang mirip buaya. Aneh tapi benar.. begitulah pendapat para penduduk yang mendiami kawasan Teluk Intan, Perak apabila mendengar berita ini. Ikan aneh ini muncul di sekitar kawasan tersebut sejak beberapa hari yang lalu. Kemunculan ikan aneh yang dipercayai terdiri daripada spesies… Read more

Petua: Cara Ampuh Hilangkan Sengugut

Sebahagian wanita mengalami kesakitan sengugut ketika datang bulan. Untuk mengatasi masalah ini, cubalah mana-mana petua di bawah ini: Petua 1 Ambil sembilan biji pinang tua, dibakar tanpa minyak hingga menjadi arang, dan kemudian ditumbuk hingga halus. Campurkan serbuk pinang bakar itu dengan secawan air suam dan minum selama sembilan hari… Read more

6 Doa Mengelak Kena Sihir

Dibawah ini dinyatakan cara-cara atau amalan yang boleh dilakukan untuk memagar diri anda dari perbuatan jahat tukang sihir atau pengamal ilmu hitam. Sihir mungkin tidak mengenal siapa anda. Ia boleh menyerang anda.. ketahuilah cara memagari diri anda dari sihir dan gangguan syaitan. 1. Makan Tamar ‘Ajwah dan Tamar Madinah Amalkan… Read more