Cengkam Kuku

Kebiasaannya,pemakaian inai sinonim dengan pasangan pengantin.Tapi,inai memang banyak khasiatnya dari sudut perubatan tradisional.Antaranya ialah merawat sakit kuku atau cengkam kuku.Ataupun ada juga yang sebut cagu.Cuba anda ikuti langkah berikut jika ingin merawat cengkam kuku, 1.Ambil beberapa helai daun inai dan masukkan dalam lesung batu. 2.Masukkan juga sedikit kunyit dan kapur… Read more

Bangau Raksasa Pemakan Manusia

Pulau Flores yang terletak di Nusa Tenggara semakin terkenal dengan adanya penemuan pelbagai jenis fosil ‘makhluk aneh’ yang semakin hari semakin banyak ditemui di sekitar pulau tersebut. Beberapa tahun sebelum ini, rata-rata negara dunia heboh dikejutkan dengan penemuan biawak raksasa, gajah kerdil, tikus raksasa, manusia hobbit,  Homo Floresiensis yang berukuran berkali… Read more

Tasik Kuno Ditemui Di Bawah Gurun Sahara

VIVAnews – Sebuah tasik kuno yang membentang sepanjang 350 kilometer dijumpai di bawah lautan pasir Gurun Sahara, Mesir. Pakar Geologi Ted Maxwell dari Smithsonian National Air dan Muzium Space, Washington DC, menguji gambar resolusi tinggi di barat daya Mesir yang diambil menggunakan Shuttle Radar Topografi Mission (SRTM) milik NASA. SRTM… Read more

Tempat Tempat Menarik Di Negeri Sembilan

Negeri Sembilan merupakan salah satu negeri yang terdapat di semenanjung Malaysia. Negeri ini memang banyak tradisi dan tempat yang menarik untuk dikunjungi. Negeri ini dikenali sebagai negeri beradat kerana masih mengamalkan adat pepatih. Untuk senarai tempat2 menarik di Negeri Sembilan yang boleh dilawati, jom tengok kat bawah ni k: Kompleks… Read more

Peta Tempat Menarik di Kelantan

Kelantan merupakan negeri kelahiran ku. Kat sana terdapat banyak tempat yang boleh dikatakan menarik untuk dikunjungi. Kepada yang belum pernah mengunjungi negeri Kelantan boleh ke sana. Antara tempat yang menarik adalah seperti di bandar Kota Bharu, terdapat Masjid Muhammadi, Pasar Siti Khadijah, Muzium dan sebagainya. Jika anda nak ke tempat… Read more

Cincin Iskandar Zulkarnian Lesap Dalam “Pameran Pencuri”

JERUSALEM – Penganjur pameran “Barang-barang curi antik di Israel” yang mengadakan pameran di Muzium Ashdod mungkin terkesima lantaran tidak dapat memilih nama yang lebih bersesuaian untuk pameran mereka selain dari nama yang dinyatakan di atas. Beberapa orang pencuri telah memecah masuk ke dalam muzium Ashdod di mana di muzium inilah… Read more

Rumah Berbentuk Tandas Dijadikan Muzium

Mari tengok rumah yang pelik di bawah ni: Rumah ni adalah berbentuk tandas yang dimiliki oleh Sim Jae Duck. Dia ni dikatakan memang minat dengan tandas. Tak tau plak kenapa. Hehe. Rumah ni dinamakan Mr. Toilet’s House oleh pemiliknya. Rumah ni diperbuat dari simen dan juga kaca. Memang cantik kalau… Read more