Bola Hanyut Dari Jepun Ke Alaska Merentasi Lautan Pasifik

Seorang pelajar dari Jepun mendapat kembali bola nya telah hanyut ke Lautan Pasifik semasa tsunami melanda Jepun march tahun lalu. Bola tersebut telah hanyut merentasi lautan pasifik tersebut dan tiba di pantai Alaska yang terletak di benua Amerika Utara. Memang jauh betul bola tu hanyut dan yang menarik telah dijumpai… Read more

300,000 Pengguna Internet Mungkin Kehilangan Akses Internet Julai Ini

FBI memberi amaran bahawa lebih 300 ribu pengguna internet mungkin akan kehilangan akses terhadap internet pada bulan Julai tahun ini. Ini adalah susulan dari satu sindiket penipuan yang bernilai jutaan ringgit. Walaubagaimanapun diberitakan FBI telah berjaya mencipta langkah penyelesaian untuk menghadapi masalah ini. Secara umumnya, sindiket ini bertindak dengan menggunakan… Read more

Design Bilik Mandi Yang Glamour dan Mewah

Selama nie korang dihidangkan dengan koleksi design ruangan rumah je kan? Tapi pernah tak korang terfikir yang bilik mandi juga mempunyai peranan penting dalam kehidupan seharian kita? Yelah..kalau bilik mandi tak cantik, tak glamour dan tak berwarna warni, korang ada feel ke nak mandi dan melepas lama-lama dalam bilik mandi?… Read more

Lelaki Kacak

Apa yang korang rasa apabila mendengar perkataan lelaki kacak? Tentu anda akan terpikir tentang lelaki yang kacak bukan. Sebagai contoh seperti Aaron Aziz ke, takpun David Beckham ke dan ramai lagi. Tetapi macam mana pula mereka yang tak kacak, adakah mereka boleh jadi lelaki kacak? Sememangnya boleh sepatutnya, sebab lelaki… Read more

Bilangan Cuti Umum Dikekalkan

Menurut berita terbaru, kerajaan tidak akan mengurangkan cuti umum walaupun selepas perlaksanaan gaji minimum di sektor pekerjaan. Ini kerana ada pendapat yang mengatakan cuti umum akan kurangkan supaya dapat meningkatkan produktiviti di kalangan pekerja apabila gaji minimum dinaikkan. Namun, kerajaan memberi jaminan cuti umum tidak akan dikurangkan semata2 untuk meningkatkan… Read more

Semakan Slip Penyata Gaji Secara Online Untuk Kakitangan Awam 2012

Sekarang ni kakitangan awam boleh menyemak atau mengakses slip penyata gaji secara online. Kemudahan ini memang boleh digunakan pada tahun 2012 ini dan seterusnya. Untuk menyemak slip penyata gaji tersebut, anda boleh ke laman web berikut: https://epenyatagaji-laporan.anm.gov.my/Layouts/Login/Login.aspx Pada laman tersebut anda boleh mendaftar terlebih dahulu, dengan klik mendaftar untuk kali… Read more

Selamat Menyambut Maulidur Rasul

Blog Esempoi ingin mengucapkan pembaca2 semua selamat menyambut Maulidur Rasul. Marilah kita sama2 mengucapkan selawat kepada Nabi Junjungan kita. Selain itu, sama2lah kita mengamalkan sunnah Rasul dalam kehidupan kita. Banyak yang kita boleh amalkan supaya kita berterusan membuat pahala. Contoh amalan yang boleh diamalkan adalah mengucap selawat kepada Nabi, bangun… Read more

Proton Persona Baru – P3-21A?

Tahun ini sebenarnya dikhabarkan proton akan melancar model baru iaitu P3-21A atau ada yang kata juga sebagai proton persona baru. Ada juga yang kata namanya ditukar kepada Proton Tuah. Dan mungkin jugak proton P3-21A ni tak ada kaitan pun dengan model Proton Persona. Tentang model P3-21A ke P23-21A?, tentu ramai… Read more

Jambatan Dubai~Jambatan Termewah di Dunia

Dubai dikenali sebagai salah satu negara yang terkaya di dunia. Kalau korang nak tau, di Dubai lah kita dapat melihat begitu banyak bangunan mewah yang tumbuh bak cendawan lepas hujan. Bukan bangunan biasa tau, BANGUNAN MEWAH..! So, sekarang, nampaknya, Dubai dah mempunyai satu plan untuk mewujudkan sesuatu yang juga ,mewah… Read more

Lelong Baucar Buku 1 Malaysia (BB1M) Di Internet

Pemberian baucer buku kepada pelajar IPT memang memberi faedah kepada para pelajar IPT. Namun, disebabkan beberapa keadaan dan perlaksanaan yang tak sesuai maka pelbagai isu telah berlaku. Antaranya adalah pembelian barang2 tak berfaedah dari baucer buku itu oleh pelajar IPT.   Mereka dikatakan membeli barang2 yang takde kaitan dengan buku… Read more