Fakta Menarik Kajian Sains

1. Kuku tangan tumbuh empat kali lebih cepat dari kuku kaki. 2. Pengguna tangan kanan rata rata hidup sembilan tahun lebih lama dari orang kidal. 3. Kalau kita menggosokkan bawang ke kaki,sekitar 30–60 minit,kita akan dapat merasakannya.Ini kerana bawang tersebut mengalir melalui aliran darah. 4. Kita tidak akan boleh bunuh… Read more

Cara Melindungi Ingatan.

1.Mengambil makanan berkarbohidrat untuk sarapan Meninggalkan pengambilan karbohidrat boleh merosakkan ingatan.Kajian oleh Tuft University mendapati golongan berumur yang meninggalkan pengambilan karbohidrat dalam diet mereka melakukan ujian berdasarkan ingatan lebih teruk daripada yang mengambil karbohidrat.Hal ini kerana ingatan sel otak memerlukan karbohidrat yang seterusnya ditukarkan menjadi glukosa.Ambil bijiran atau makan yang… Read more

Susu Pelihara Kesihatan Otak.

Susu terkenal sebagai minuman yang menyihatkan serta baik untuk pertumbuhan tulang dan badan.Satu penyelidikan yang dilakukan di Universiti Maine,Amerika Syarikat,mendapati bahawa orang dewasa yang minum susu setiap hari dapat memelihara kesihatan otak. Penyelidikan ini dilakukan melalui ujian terhadap 900 responden yang berumur di antara 28 hingga 98 tahun.Antara uji kaji… Read more

Fakta Menarik Tentang Tidur.

Tahukah anda sebenarnya tidur mempunyai fungsi yang lebih dari sekadar merehatkan tubuh.Masalah kurang tidur boleh membuatkan memori otak terganggu bahkan sampai tahap boleh bunuh diri.Daripada penelitian yang dilakukan,didapati bahawa tidur tidak hanya melindung memori dari pengaruh luar tapi juga membantu menguatkannya.Mereka yang kurang tidur dikatakan mempunyai hormon stres,kortikosteron yang lebih… Read more

2 Sebab Utama Untuk Berhenti Minum Air Soda.!

Air soda atau senang cerota air yang bergas macam coca cola, f&N,dan mirinda  sememangnya digemari ramai kerana rasanya yang manis dan bergas. Mengikut 1 fakta yang kitorang dapat dari 1 website, di Amerika, purata air soda yang diminum oleh warga Amerika adalah 44.7 gelen setiap tahun. Nak tau banyak mana… Read more

Aromaterapi Rumput??

Kajian yang dilakukan oleh Dr. Lavidis selama hamper tujuh tahun tersebut berjaya dibuktikan melalui aroma rumput yang baru sahaja dipotong mampu menenangkan perasaan dan jiwa yang gelisah. Menurut beliau, rumput segar yang baru dipotong akan melepaskan sejenis zat kimia. Dan jika zat kimia yang dilepaskan oleh rumput itu dihidu dan… Read more

Kleptonia : Gangguan Kejiwaan Dorongan Untuk Mencuri

Kleptomania adalah salah satu jenis penyakit jiwa yang memberi dorongan tak tertanggung untuk mencuri. Kleptomania merupakan gangguan kesihatan mental yang serius. Beberapa bukti penelitian menunjukkan bahwa kleptomania berkaitan dengan masalah kimia alami otak (neurotransmiter) yang disebut serotonin. Serotonin berfungsi membantu mengatur suasana hati dan emosi seseorang. Ada juga beberapa bukti… Read more

Ciptaan Jepun- Pelik dan Tak Berguna

Bila otak dah kreatif sangat macam-macam gadget dicipta. Same la macam orang-orang jepun ni. Jom tengok koleksi ciptaan jepun ni: Mop lantai bayi: senang sikit, takde la sia-sia diorang merangkak merata-rata dalam rumah korang..haha Payung Elak Hujan : Kadang-kadang pakai payung pun boleh basahkan? haa..korang guna la payung ni, dijamin… Read more