Khasiat Kacang Botol.

Jika sebut pasal ulam atau sayur-sayuran sudah pasti ramai yang mengelak terutamanya generasi muda.Namun sedarkah kita bahawa tumbuhan-tumbuhan hijau ini banyak menyumbang kepada kesihatan kita.Kali ini saya ingin membawa anda merungkai khasiat disebalik kacang botol.Kacang botol ini lazimnya dijadikan ulam dalam juadah masyarakat Malaysia terutamanya masyarakat melayu.Psophocarpus tetragonolobus merupakan nama… Read more

5 Makanan Pelik Di Thailand.

Setiap negara mempunyai makanan tempatannya yang unik dan hanya boleh didapati di satu tempat sahaja.Setiap masyarakat mempunyai selera yang berlainan.Ada yang suka makan makanan mentah dan ada juga yang tidak.Apa pun,jom kita ketahui 5 makanan pelik yang hanya boleh ditemui di Thailand. 1.Larb Leuat Neua Seperti orang Jepun,warga Thai juga… Read more

Cupcake Yang Bahaya!

Kek cawan atau lebih dikenali sebagai Cuocakes sememangnya menjadi permintaan ramai kebelakangan ini berikutan rupanya yang berwarna-warni,sedap serta dihiasi dengan pelbagai dekorasi yang menarik.Namun,ada satu jenis cupcakes yang berbahaya untuk dimakan. Cupcake ini mungkin kelihatan seperti cupcake yang diperolehi daripada kawasan yang berlaku kejadian jenayah ganas, dan ia merupakan salah… Read more

Sentuhan M Nasir Masih Berbisa – Awan Nano Hafiz Menang AJL26

Seperti yang ramai dah ketahui, juara AJL26 adalah lagu Awan Nano nyanyian Hafiz. Lagu ini digubah oleh M Nasir dan lirik oleh Budi Hekayat. Betul ke nama Budi ni?hehe. Tak kisahlah, lagu tu memang best. Tambahan pula dengan nyanyian Hafiz yang sangat sedap dan memukau. Dah macam lagu asal nyanyian… Read more

Keropok Lekor Losong Terengganu Sedap

Pernah makan keropok lekor tak? Kalau sebut keropok mesti dah biasa makan. Keropok lekor pun ramai yang biasa makan. Tapi kalau nak yang betul2 sedap dan rasa yang best, salah satunya adalah keropok lekor losong terengganu. Kenapa namanya ada tambah losong? sebab keropok lekor losong ni asalnya adalah dari kampung… Read more

Lokam Limau Mandarin Sedap Dan Manis

Tak lama lagi adalah musim perayaan dengan ketibaan Hari Krismas dan Tahun Baru Cina. Untuk Tahun Baru Cina, tak sah kalau tak ada limau mandarin atau dikenali juga dengan nama Lokam. Saya pun pada mulanya tak tau yang nama limau mandarin ni dikenali juga dengan nama Lokam. Tapi yang penting… Read more