Kapal Soyuz Mendarat Di Kazakhstan

Seramai tiga angkasawan yang menaiki kapsul roket Soyuz TMA-05M mendarat dalam persekitaran gelap dan sejuk di pedalaman Kazakhstan semalam selepas berada selama 125 hari di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa(ISS).Angkasawan Pentadbiran Aeronautik Dan Angkasa Lepas Kebangsaan(NASA),Sunita Williams,kosmonaut Rusia Yury Malenchenko dan angkasawan agensi angkasa lepas Jepun,Aki Hoshide mendarat pada pukul 7.56… Read more

Berjalan kaki 5,7000km Untuk Tunaikan Haji.

Seorang lelaki Islam Bosnia hanya berjalan kaki untuk menunaikan ibadah haji di Mekah pada tahun lalu memberitahu agensi berita AFP bahawa dia tiba di kota suci tersebut selepas merentasi tujuh buah negara termasuk Syria. “Saya tiba di Mekah pada Sabtu lalu.Saya tidak letih,ini merupakan hari paling bahagia dalam hidup saya,”… Read more

Peta Tempat Menarik di Kelantan

Kelantan merupakan negeri kelahiran ku. Kat sana terdapat banyak tempat yang boleh dikatakan menarik untuk dikunjungi. Kepada yang belum pernah mengunjungi negeri Kelantan boleh ke sana. Antara tempat yang menarik adalah seperti di bandar Kota Bharu, terdapat Masjid Muhammadi, Pasar Siti Khadijah, Muzium dan sebagainya. Jika anda nak ke tempat… Read more

Tempat-tempat Menarik Untuk Kanak-kanak

Cuti sekolah bulan 6 pun dah tamat, tapi nanti akan datang ada lagi cuti sekolah. Time cuti ni lah, nak bawak anak2 berjalan melawat tempat-tempat menarik. Sebenarnya banyak tempat yang kita boleh bawa anak2 kita ni. Saya just nak senaraikan secara umum sahaja. Tempat-tempat tersebut adalah seperti berikut: Zoo –… Read more

Ikan Unik Yang Berubah Saiz

Pernahkah anda terfikir akan kewujudan ikan yang dapat mengubah saiz tubuhnya sendiri? Pelik tapi benar. Perkara inilah yang menjadi persoalan utama kapada seorang saintis dari Finland. Hasil kajian beliau telah dikeluarkan di jurnal FUNCTIONAL ECOLOGY. Fenomena ini merupakan fenomena pengecilan tubuh pertama yang ditemui pada ikan. Kajian telah membuktikan bahawa… Read more

Hotel Ais di Jepun

Jepun mula buat hotel ais macam negara-negara eropah lain. Hotel ni terletak kat ice hotel , Alpha Resort Tomamu’s ice village, di Pulau Hokkaido.Macam hotel biasa gak, ada ruang tamu, bilik tidur, bilik mandi dan lain-lain. Yang uniknya semuanya diperbuat daripada ais. Sape-sape nak melancong kat ni kos dia cuma 80,000 yen ($696)… Read more

1001 Kebaikan Pisang

Zat yang terkandung dalam sebiji buah pisang ternyata sangat banyak. Pisang yang benar-benar masak lebih mudah dicerna dan gula buahnya telah berubah menjadi glukos semula jadi dan proses penyerapan serta peredarannya didalam darah juga menjadi lebih cepat. Antara khasiat pisang yang lain. 1. Sebagai sumber tenaga Pisang dapat dicerna dengan… Read more