Planet Makemake tiada atmosfera

Menurut laporan  jurnal Nature, planet Makemake didapati tidak mengandungi atmosfera. Planet Makemake dijumpai pada tahun 2005. Makemake merupakan antara empat planet kecil yang terdapat dalam sistem galaksi Bima Sakti dan dikatakan suhu di planet tersebut ialah -240 darjah Celsius. Imej planet Makemake yang diperolehi daripada Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas… Read more

Berjalan kaki 5,7000km Untuk Tunaikan Haji.

Seorang lelaki Islam Bosnia hanya berjalan kaki untuk menunaikan ibadah haji di Mekah pada tahun lalu memberitahu agensi berita AFP bahawa dia tiba di kota suci tersebut selepas merentasi tujuh buah negara termasuk Syria. “Saya tiba di Mekah pada Sabtu lalu.Saya tidak letih,ini merupakan hari paling bahagia dalam hidup saya,”… Read more

Dua Planet Baru Bersaiz Bumi Ditemui

Saintis baru2 ini menemui dua buat planet baru yang berada di luar sistem solar. Planet2 ini dikatakan mempunyai saiz lebih kurang  sama dengan saiz bumi. Cuma tak boleh la kita katakan planet tersebut ada hidupan seperti di bumi kita ni. Dikatakan juga permukaan planet tersebut ada batu2an seperti bumi namun… Read more

Fakta Best Untuk Anda….

- Ratu anai-anai boleh hidup selama 500 tahun dan menghasilkan 30,000 telur setiap hari. – Andai kesemua bungkah air batu- dianggarkan 23 juta kilometer padu – di dunia cair pada satu ketika, kandungan air lautan meningkat 1.7 peratus. Peningkatan yang sedikit ini bagaimanapun menaikkan paras air sehingga 60 meter daripada… Read more

14 Kuasa Hebat Teh – Kelebihan Minum Teh

Anda pengemar Teh? Pastinya anda tersenyum sampai ke pipi mendengar khabar berita ini. Menurut satu penelitian yang di lakukan oleh pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Didapati teh mengandungi pelbagai khasiat dan manfaat yang amat berguna. Antara manfaat teh sebenarnya amat banyak, Antaranya seperti yang tercatat di bawah:- 1. Teh mampu membangkitkan… Read more

Sangat Menarik… Mari Baca..

Berat otak manusia hanya dua peratus daripada berat badan tetapi ia menggunakan 25 peratus oksijen yang disedut semasa berehar atau tidur. Setiap hari jantung manusia mengepam darah seperti melakukan kerja mengangkat satu tan barang ke tingkat lima. Kilat boleh mencampurkan nitrogen dan oksijen dan menghasilkan 100 juta tan makanan tumbuhan… Read more

Pantai Hutan Tropika sebalik Hutan Batu

Kali ni nak berkongsi cerita tentang sebuah pantai yang dibina di dalam satu kubah yang besar di Jepun. Suasana dia diubah betul-betul macam tepi pantai lengkap dengan bunyi, angin, suhu…hhaha,..semuanya dikawal supaya pengunjung rasa macam kat pantai walaupun dalam bangunan. Nak tahu berapa tiket masuk??? $USD50 iaitu RM320…hoho berbaloi ke?… Read more

Simbolik Seni orang ais

Ya, Ais mudah cair. Orang-orang ais ni merupakan simbolik kepada ais di kutub utara yang semakin cair akibat dari suhu pemanasan global. Pergg…aku rase post aku baru-baru ni asyik citer pasal suhu dunia je.

Manusia Jadi Cair Bila Suhu Dunia Meningkat?

Orang cair ni merupakan simbolik kepada isu pemanasan global yang menyebabkan ais kat kutub utara jadi cair. Untuk menarik perhatian orang ramai mengambil risalah mengenai isu tersebut, seorang pemuda dari Red Cross Argentina mencairkan dirinya kat tepi pejalan kaki ni.