Cendawan Tangan Zombie

Kekayaan flora dan fauna dunia sangatlah luas dan bermacam rupa bentuk dari yang biasa sampailah yang pelik bahkan yang belum pernah kita lihat sebelumnya seperti cendawan yang seakan tangan zombie ini. Cendawan yang mempunyai nama latin Clathrus Columnatus atau juga disebut Octopus Stinkhorn dan boleh juga disebut sebagai “Deadman’s Finger”… Read more

Kopi Membantu Menyembuhkan Penyakit Alzheimer.

Kajian baru-baru ini mendapati bahawa kopi dapat membantu otak menangkis penyakit Alzheimer,berdasarkan kajian ke atas tikus eksperimen.Penyelidik mempercayai terdapat sesuatu(yang masih tidak dapat dikenalpasti) di dalam kopi yang telah bertindak balas dengan kafein dan melonjakkan tahap faktor tumbesaran yang dipanggil granulocyte colony stimulating factor(GCSF).GCSF ini melawan penyakit Azheimer dalam tikus… Read more

Tangkap ular sawa 3 meter bawah kontena

Dilaporkan seekor ular sawa sepanjang 3 meter yang dijumpai dibawah kontena telah ditangkap di Jalan Khatib Koyan, Kampung Baru, Kuala Lumpur. Kejadian itu berlaku pada Isnin lalu. Kejadian seumpama ini dikatakan berlaku sejak beberapa projek pembangunan dijalankan di kawasan itu. “Anak saya pernah tangkap tiga ular sawa dan digigit ketika… Read more

Tetikus Halimunan

Anda pasti biasa menggunakan tetikus dengan dua butang untuk diklik. Tapi pernahkah anda menggunakan tetikus halimunan ? Tetikus yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar kerana sememangnya tiada tetikus. Bunyi macam pelik kan. Penemuan Mouseless menghapuskan keperluan memiliki tetikus fizikal sama sekali tapi masih memberikan interaksi intuitif. Mouseless terdiri daripada… Read more

Kucing Pun Takut Tengok Tikus ni

Sape tak suka hamster, angkat tangan?? Haa…kalau tak suka, korang mesti lagi tak suka dengan hamster besar gedabak ni. Siap boleh tunggang macam kuda (budak-budak je la, kalau korang yang tunggang….confirm dia patah tulang..hohoo) Hamster ni memang baka bersaiz besar. Korang cube la tanya kat pet shop kot-kot ade jual…. Read more