DARPA: Transformer Kereta, Helikopter & Kapal Terbang

Kereta terbang,,sesuatu yang sangat menarik kan..pasti korang juga tertarik untuk paling tak pun untuk melihat sendiri bagaimana rupanya. DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) sedang berusaha untuk mencipta sejenis kereta terbang yang berfungsi untuk memenuhi keperluan di darat mahupun di udara. Kenderaan ini boleh dikatakan 3 dalam 1 kerana ia memiliki kebolehan kenderaan lain seperti kereta, helikopter dan pesawat terbang sekaligus.

Nak tengok bagaimana rupanya..?? Meh sini tengok puas puas..

Kenderaan ini dikenali dengan nama DARPA Transformer TX. Kenderaan ini dilengkapi dengan pelbagai alat persenjataan dan boleh berjalan sejauh 280 mil (450 km) baik di darat mahupun di udara. Yang paling utama adalah kemampuannya untuk lepas landas secara vertikal seperti sebuah helikopter sehingga kawasan yang sempit tidak lagi menjadi alasan bagi kendaraan ini untuk mendarat atau tinggal landas. Transformer yang dilengkapi dengan teknologi cangggih ini juga boleh dipandu oleh sesiapa sahaja dan korang gak boleh memandu dengan kelajuan sehingga 104 km/ jam ketika berjalan di darat atau 241 km/ jam pada ketika di udara. hmmm…hebat tak korang..??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

4 thoughts on “DARPA: Transformer Kereta, Helikopter & Kapal Terbang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge