Tips Dan Cara Untuk Naikkan Ranking Alexa – Part 1

Hari ni saya nak kongsi sikit tentang cara-cara untuk tingkatkan ranking alexa. Tapi kenapa nak kena naikkan ranking alexa ni? banyak sebab sebenarnya, terpulang pada masing2 untuk menentukan sebabnya. Ada yang nakkan ranking tinggi sebab nak promote blog, ada yang nak ranking tinggi sebab kepuasan, ada yang nak jadi top blogger kat malaysia, ada yang tak kisah pun dan macam2 lagi sebab la.

Bagi saya pula, saya nak tingkatkan ranking sebab semua di atas termasuk macam2 lagi. Haha. Ok, berbalik kepada tujuan asal entri ni, apakah cara yang mudah untuk tingkatkan ranking alexa nih. Sebenarnya, sebelum ni saya ada buat pemerhatian dan eksperimen sikit pada blog2 lain dari segi trafik, komen, dan content. Ada sesuatu yang saya boleh simpulkan dari pemerhatian saya tersebut.

Apa yang saya perhatikan adalah, ada blog yang mempunyai trafik yang tinggi tetapi ranking alexa lebih rendah dari ranking blog lain yang mempunyai trafik yang sama. Ada jugak blog yang mempunyai ranking alexa tinggi tapi trafiknya hanya sekadar 200-300 UV sehari. Sebenarnya saya bandingkan blog esempoi ini yang mempunyai trafik dalam 1000 UV sehari tetapi rankingnya adalah dalam lingkungan 400,000 pada masa tu. Dan blog lain tu trafik 300 UV sehari tetapi ranking dalam lingkungan 200,000.

So, mesti sebabnya kan. Setelah saya google dan buat kajian serba sedikit, saya dapat buat kesimpulan saya sendiri. Tapi apakah kesimpulan atau rumusan itu?

Tunggu Entri Part 2 plak k.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

8 thoughts on “Tips Dan Cara Untuk Naikkan Ranking Alexa – Part 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge