Tips Dan Cara Untuk Naikkan Ranking Alexa – Part 2

Sambungan daripada part 1 –> http://www.esempoi.com/tips-blogging/tips-dan-cara-untuk-naikkan-ranking-alexa-part-1/

Pada entri part 1 saya ada nyatakan yang saya dapat buat kesimpulan dari pemerhatian dan kajian saya terhadap trafik dan ranking alexa. Jadi di sini saya nak terangkan apa yang saya dapat dari kajian saya tentang ranking Alexa dan kaitan dengan trafik.

Pertama sekali, sebab sesuatu blog yang mempunyai ranking tinggi adalah kerana blog tersebut mempunyai pengunjung tetap yang akan datang tiap2 hari. Macam mana kita nak tahu? caranya adalah dengan melihat kepada komen yang ada pada tiap2 post atau entri. Kalau pengomennya orang yang sama maka adalah mereka pengunjung tetap.

Maksudnya, walaupun trafik blog tersebut tak adalah tinggi mana pun tetapi oleh sebab ada pengunjung tetap yang datang ke blog tu, maka rankingnya memang akan tinggi. Lebih2 lagi kalau komennya banyak bagi setiap entri. Tetapi adakah itu saja faktornya? tentu bukan, sebenarnya banyak lagi faktor yang boleh diambil kira.

Antaranya adalah dari segi kekerapan update. Sekiranya blog tersebut diupdate tiap2 hari, peluang untuk ranking naik juga tinggi. Selain itu, content bagi setiap post atau entri hendaklah unik dan original. Dan bertambah lagi peluang untuk meningkatkan ranking Alexa.

Maka itulah, pemerhatian atau kesimpulan yang saya boleh buat dari kajian, pemerhatian, dan eksperimen yang telah dilakukan. Tetapi apakah pula langkah seterusnya yang saya buat untuk naikkan ranking Alexa blog esempoi.com ni?

Tunggu part 3 plak.. hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

21 thoughts on “Tips Dan Cara Untuk Naikkan Ranking Alexa – Part 2

  1. Tim Linden made a good point on twitter, he said and I quote lots of popele won’t chat unless someone they know is already chatting This is true as well. Maybe a little shyness comes in here. Me personally, I’ll chat to anyone, anywhere, anytime, don’t really care if we have met. The way I see it, not everyone will introduce you to someone. If you got to wait to be introduced you could be waiting a long time.Just think, the person that you won’t chat to or don’t know could very well be the person to take you and your business to the next level.Don’t be shy, it’s just pixels after all LOL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge