Jom Guna WordPress

movebloggerwordpressBercadang nak berpindah ke wordpress??  Bagus la. Sebenarnya aku nak jawab soalan sarell
yang tanye kat ruangan chatbox aku:

salam, nak tanya sesuatu.. kalau dari blogspot nak tukar ke wordpress leh ke? kna charge x? n kalau nak modified tmplate n bawa domain lama?

First sekali korang kene ade domain dan juge hosting. Korang boleh dapatkan kat sealhosting.com.my atau mercumaya.net… Pastu install wordpress korang

Cara-cara untuk berpindah dari Blogger ke wordpress:

1. Tengok blog baru korang. Bila blog wordpress korang dah siap install, first post korang adalah “Hello dari Mr. WordPress dengan satu komen”.
2. Asas: Login kat WordPress Administration Panels korang dan kemudian:
* Pergi ke Manage > Posts panel dan padam post pertama.
* Pergi ke Comments dan padam komen pertama.
* Pergi ke Users/Profile dan letak info pasal korang.
3. Import dari Blogger: Pergi ke Manage > kemudian import process for Blogger. Kesemua post content, comments, dan categories akan di import.
4. Baiki gambar: Malangnya gambar dari blog korang akan dihost oleh blogger/ blogspot lame korang – google tak benarkan korang pindah image tu. Jadi korang perlu upload sekali lagi ke blog wordpress korang.

Macam mane kalau korang tak berjaya import post korang?

Ala, download je plugin ni “blogger to wordpress traffic permalinks redirection plugin

-plugin tu boleh pindahkan post korang dengan senangnya kalau ikut step by step..hehe.. Anyway, kalau korang ade pertanyaan, korang boleh tanye kat forum

P/s: Aku tengah berada di KL… untuk mengikuti Trip Urban untuk studio

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

13 thoughts on “Jom Guna WordPress

  1. Bukan nak kata blogger tak bagus.. Den memang sayang guna blogger ni.. Tapi blog favourite den telah di block oleh google.. Terus den beli hosting dan buat baru.. :jalan:

    WordPress lagi besh guna.. :comel:

    GMs last blog post..Naruto 433

  2. thanks shifaa, hehe.. :teruja:
    menarik pakai wordpress…tp so far cam nak kekalkan kt blogspot, yg next2 blog baru mau bikin under wordpress… hmm..ah!

    nak minta nolong satu lagi..erk, boleh ke sy mencari 40k dlm masa 3 bulan? ade idea? tolong sy kat separakoma..sy ade menda penting nak buat dgn duit tu…kalau tak dpt, aarghhh… :jahat:

  3. aku buat Blog kat WP… senang giler….cantik pulak tuu :comel: .. nampak cam canggih aje.. walaupun sebenarnyer aku bodoh giler tulis blog.
    Tapi kat WP tak boleh nak iklan iklan lah… sebab open free kan.. kalau nka iklan kena upgrade ler…. tapi ok ler..

  4. First sekali korang kene ade domain dan juge hosting.

    soklan:
    kalo sub-domain bole ke? i mean, kalo nompang org nye domain & hosting, bole ke import post dr blogspot?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge