5 Bandar Terbusuk Di Bumi

Terdapat beberapa bandar di bumi yang mempunyai aroma yang kurang menyenangkan.Walaubagaimanapun,bandar-bandar tersebut masih lagi menjadi destinasi pilihan dan tumpuan masyarakat bumi.

1.Cancun,Mexico

Cancun terkenal dalam kalangan pelancong asing kerana keindahan pantainya.Selain itu,Cancun juga popular kerana baunya yang kurang menyenangkan.Kononnya,bau itu datang dari parit bawah tanah yang terletak dalam kawasan hotel-hotel mewah.

2.Venice,Itali

Kota ini sentiasa menjadi destinasi pilihan berbulan madu kerana ia memang terkenal di seluruh dunia sebagai kota romantis.Tetapi menjelang musim panas,aroma ‘aneh’ yang menyengat pastinya akan mengganggu bulan madu pelancong kerana pada masa itu pekerja pembersih sampah ditugaskan untuk membuang segala kekotoran ke dalam saluran.

3.Rotorua,New Zealand

Rotorua terkenal dengan kolam air panas semulajadinya.Namun,para pelancong mungkin akan terganggu dengan bau seakan-akan telur busuk yang berpunca daripada pembebasan gas hydrogen sulphide.Tidak hairanlah kenapa tempat ini juga dipanggil “Kota Sulphur”.

4.St.Helen Auckland,Durham

Tempat ini mungkin bukan pilihan yang tepat sekiranya anda mahukan destinasi pelancongan yang mempunyai udara yang segar dan nyaman.Ini kerana terdapat ladang bawang yang sangat luas di tempat ini.Beberapa pengunjung mendakwa mereka tidak sanggup membuka tingkap bilik kerana bau bawang dari ladang tersebut sangat kuat.

5.Cote-‘or,Perancis

Udara di daerah selatan Perancis ini kurang menyenangkan dan bau itu berpunca dari kilang membuat keju The Epoisses de Bourgogne.Keju tersebut memang terkenal memiliki bau yang busuk sehingga ia dilarang dibawa dalam pengangkutan awam.

2 thoughts on “5 Bandar Terbusuk Di Bumi

  1. mizahazli says:

    pelik2.da tau busuk nak jugak dihadapnye… :confused:

  2. sallymelly says:

    maybe sebab pemandangan die cantik kot…tu yang busuk pon x kesah..hehe@ mizahazli:

Leave a Reply