8 Tip Diet Mudah.

Sejauh manakah pengetahuan anda tentang diet yang sedang anda lakukan sekarang?Perlu anda ketahui bahawa perkara asas yang perlu anda lakukan ialah memberi fokus kepada makanan yang anda ambil setiap hari di dalam plan pemakanan atau diet anda.

Tip-tip yang disenaraikan dibawah akan membantu anda untuk melihat perubahan yang lebih cepat kerana ia akan meningkatkan metabolisma,mengelakkan rasa lapar,menambahkan tenaga dan membuatkan anda berasa lebih baik secara keseluruhannya.

1. Menambah Karbo Selepas Senaman.

Perkara asas yang paling penting dalam diet adalah memastikan anda tidak kekurangan kalori yang diperlukan setiap hari.Mengisi atau menambah semula bekalan karbo didalam badan selepas dari sesi senaman anda.

Menikmati makanan selepas senaman adalah satu kemestian.Ini adalah masa terbaik kerana pada masa inilah otot berada dalam keadaan yang lemah dimana penambahan karbo sangat diperlukan.Perlu diketahui juga bahawa pada masa inilah makanan yang dimakan paling kurang untuk diserap menjadi lemak.

2. Jangan Tidur Ketika Lapar.

Langkah kedua yang akan membantu mempercepatkan pengurangan berat badan ialah tidak tidur ketika lapar.Ramai yang beranggapan makan pada lewat malam akan membantutkan usaha mengurangkan berat badan.Hakikatnya adalah makan pada lewat malam tidak akan membantutkan usaha anda.Sebaliknya buatlah pilihan yang bijak.Elakkan pengambilan karbo pada lewat malam dan pilihan dari sumber protin adalah baik untuk anda.Sebagai contoh,susu rendah lemak adalah pilihan yang baik untuk diambil sebelum tidur.

3. Kitaran Kalori.

Salah satu langkah yang boleh anda lakukan ialah dengan membuat kitaran terhadap kalori anda setiap hari.Bagaimana utuk melakukannya?

Bila anda mengurangkan kalori dalam diet anda untuk tempoh yang agak lama,kadar metabolisma anda akan menurun.Jadi dengan memvariasikan dengan kalori yang lebih tinggi anda mampu menghalang dari berlakunya metabolisma yang rendah ini.Sebagai contoh,anda boleh diet rendah kalori untuk 5 hari dan 2 hari kalori yang lebih tinggi.Secara tidak langsung anda juga menjadikan diet anda lebih menarik.

4. Lengkapkan Dengan Protin.

Protin adalah nutrien terpenting dalam plan diet anda.Protin akan membantu anda untuk mengurangkan rasa lapar,mengawal selera dan memastikan otot-otot anda mendapat bekalan yang secukupnya.Pastikan anda mengambil protin yang baik bagi setiap hidangan anda dan mencapai keperluan harian anda.Pilih protin yang baik dari sumber-sumber semulajadi untuk hasil yang terbaik.

5. Jadualkan ‘Cheat Day’.

Ramai yang beranggapan bila diet,anda perlu elakkan semua jenis makanan yang anda suka jika inginkan hasil yang baik. Satu persepsi yang tidak betul.Dengan menjadualkan ‘Cheat Day’ ini,anda masih boleh menikmati hidangan kesukaan dan pada masa yang sama anda masih kekal dengan diet yang sihat pada hari-hari lain.Lebih baik untuk anda memilih satu hari dari 7 hari hari seminggu untuk ‘Cheat Day’ dari anda memilih untuk makan pada bila-bila masa sahaja.

6. Saratkan Dengan Serat.

Serat juga merupakan nutrien yang penting dalam pengurangan berat badan.Serat akan membantu untuk menyihatkan badan dan yang paling penting ia akan membuatkan anda berasa kenyang.Sekurang-kurangnya anda memerlukan 5gram serat untuk setiap hidangan bagi membantu mengurangkan berat badan.Sumber serat terdiri dari sayur,buah-buahan dan gandum penuh.

7. Kawal Pengambilan Minuman.

Salah satu yang sering diabaikan dalam kebanyakkan plan diet ialah pengambilan minuman.Jika anda seorang yang gemar dengan minuman-minuman yang manis ini,anda mungkin telah mengambil kalori yang berlebihan tanpa anda sedari.Perlu diingat bahawa kalori melalui minuman juga dikira.Jika anda peminat tegar minuman manis,alternatif yang ada ialah dengan cara mengurangkan pengambilan kalori makanan anda.Jika tidak usaha menurunkan berat badan anda mungkin tidak akan berjaya.Langkah terbaik ialah gantikan minuman manis ini dengan air suam atau air kosong.

8. Makan Lebih Produk Tenusu(Dairy Product).

Akhir sekali,tip yang boleh mempercepatkan pengurangan berat badan ialah dengan mensasarkan untuk makan lebih banyak produk tenusu dengan kerap.Ramai yang menganggap mereka perlu menghadkan pengambilan produk tenusu ketika dalam usaha menurunkan berat badan tetapi hakikatnya adalah sebaliknya.Cuma pastikan anda memilih dari variasi rendah lemak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>